Voorzitter Joodse gemeente Miriam Nir, burgemeester Han ter Heegde en wethouder Barbara Boudewijnse bij monument op de joodse begraafplaats in Bussum.
Voorzitter Joodse gemeente Miriam Nir, burgemeester Han ter Heegde en wethouder Barbara Boudewijnse bij monument op de joodse begraafplaats in Bussum. Foto: Annet Betsalel

Gooise Meren legt krans op meerdere plekken

Algemeen

GOOISE MEREN - Het college heeft vandaag op meerdere plekken in de vier kernen van de gemeente Gooise Meren in het kader van de 4 meiherdenking een krans gelegd. Vanwege corona gebeurde dit niet met publiek, maar in een klein gezelschap. 

Er zijn dus geen een openbare bijeenkomsten, geen herdenkingsbijeenkomsten met speeches en samenzang, geen tochten naar monumenten en geen openbare herdenkingen om 20.00 uur met kransleggingen en twee minuten stilte.


Wethouder Alexander Luijten legde bloemen op de algemene begraafplaats in Muiden. - Foto: Bob Awick

Het leggen van de kransen door leden van het college vond plaats in koppeltjes van twee. Dat gebeurde verspreid over de dag. De tijden werden niet aangekondigd, collegeleden gingen naar de herdenkingsplek, legden een krans, namen een kort moment van stilte in acht en vertrokken weer. Het geheel nam steeds enkele minuten in beslag. 


Jorrit Eijbersen, wethouder in Gooise Meren, legde een krans bij het monument aan de Frederik van Eedenweg in Bussum. - Foto: Bob Awick

De gemeente roept haar inwoners op om de nationale herdenking om 20.00 uur thuis te volgen op televisie. De vlag op het gemeentehuis, net als bij de monumenten, hangt uiteraard halfstok. Ook burgers worden opgeroepen de vlag thuis halfstok te hangen.

Op de Brink in Muiderberg. Daar legde wehouder Geert-Jan Hendriks samen met kinderen een krans.
Burgemeester Ter Heegde en wethouder Schimmel stonden vanmiddag stil bij het herdenkingsmonument aan de Burgemeester van Wettumweg in Naarden.

Uit de krant