Afbeelding
Foto: © Bob Awick

Eerste officiële herdenking Halifaxmonument: ‘Waardig eerbetoon aan deze mannen’

Algemeen

MUIDEN - De eerste officiële herdenking bij het Halifax-monument ter nagedachtenis van de neergestorte bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog in de Noordpolder vond vanmiddag plaats. Burgemeester Han ter Heegde en het bestuur van Stichting Halifax Monument Muiden hebben een bloemstuk bij het monument aan de Zuidpolderweg gelegd.

Het is de eerste keer dat er rond Dodenherdenking bij het Halifax-monument een herdenking plaatsvindt. Op 5 september jl. werd het monument - waarop een onderdeel van de neergestorte Britse bommenwerper staat - onthuld. 

‘Voor onze vrijheid’

78 jaar geleden, in de nacht van 30 april op 1 mei 1943, crashte Halifax-bommenwerper JB803 in de Noordpolder tussen Muiden en Muiderberg nadat het toestel was geraakt door een Duitse fighter. Aan boord waren zeven jonge mannen: Leon Hannam, Gordon Watson, William Robert Louth, Thomas Deuel Scarff, Arthur Edward Parsons, Ian Douglas Crawford en Raymond Sheperd. Geen van hen heeft de crash overleefd.

Sommigen overleden ter plekke, anderen verdronken in het koude water van het IJsselmeer, de laatste bezweek vermoedelijk twee weken later aan zijn verwondingen in een ziekenhuis. “Wij eren vandaag deze helden, die hun jonge levens gaven voor onze vrijheid”, zo sprak Ter Heegde bij de herdenking. “En we zullen dat vanuit de gemeente Gooise Meren jaarlijks blijven doen op 1 mei.”

“Ik geef het je te doen om soms vanaf de andere kant van de wereld het besluit te nemen om je leven in de waagschaal te stellen om ons in Europa te bevrijden”, aldus Ter Heegde. “Ik heb daar groot respect voor. Dit monument en deze herdenking zijn een waardig eerbetoon aan deze mannen. Mijn grote dank gaat uit naar de stichting Halifax Monument Muiden en initiatiefnemer Guus Kroon voor hun inzet en doorzettingsvermogen, zodat wij deze helden jaarlijks kunnen gedenken.”


Uit de krant