Afbeelding

Kies voor maximaal comfort en gemak met elektrische raamdecoratie

Advertorial

Niemand zal raar opkijken als je van televisiekanaal wisselt met de afstandsbediening van je televisie. Als je loopt naar het toestel en op een knop drukt zou dit juist wel opvallen. Spelen met slimme lampen en licht scenario’s in huis komt ook steeds vaker voor, denk maar aan al die leuke trucs die je met Hue verlichting kunt doen. Hoe zit het met de gordijnen? Wordt het niet eens tijd om die ook te bedienen via een afstandsbediening, een app of zelfs met je stem? De tijd is rijp voor maximaal comfort en gemak met elektrische raamdecoratie.

Waarom zou je elektrische gordijnen kopen?

Je kunt koffiebonen malen met een handmolen. Dat is een paar minuten draaien maar dan heb je ook heerlijk verse gemalen koffie. In praktijk kies je liever voor een espresso machine met ingebouwde grinder of een ander apparaat dat de koffiebonen maalt. De kwaliteit is goed, het resultaat is snel bereid en je hoeft geen moeite te doen voor een lekkere kop koffie.

Gordijnen open je in de ochtend en sluit je in de avond. Boven, beneden, aan de voorzijde van de woning en achter. Soms ook nog een keer tussentijds als de zon fel schijnt of als je even wilt omkleden op de slaapkamer. Alles bij elkaar genomen ben je toch meer tijd kwijt aan zoiets eenvoudigs als gordijnen bedienen dan nodig is. Stel; de gordijnen openen in de ochtend als het tijd wordt om te ontwaken. Je hoeft je dit niet voor te stellen want de PoweredBlinds van Somfy doen dit voor je. Je kunt hiervoor een afstandsbediening gebruiken maar met een timer hoef je niet eens meer op een knop te drukken. Dat is makkelijk, hoe werkt dit eigenlijk?

Hoe werkt automatische raamdecoratie?

Er zijn twee aspecten die bij geautomatiseerde raamdecoratie van belang zijn. Als eerste een gordijn met elektrische gordijnrails. Deze rails kun je bestellen voor schuifgordijnen, rolgordijnen en zelfs jaloezieën met afzonderlijk bedienbare latten. In plaats van zelf te trekken aan touwtjes laat je de motor in werking treden, bijvoorbeeld met een afstandsbediening. De motor rails wordt gevoed met batterijen of een oplaadbare accu dus extra kabels leggen is niet nodig.

Nu is de raamdecoratie geautomatiseerd, maar het werkt nog niet automatisch. Dit is op enkele manieren te realiseren. Als eerste met een eenvoudige timer die je met de afstandsbediening instelt. Zo kun je bijvoorbeeld iedere dag het gordijn op een specifiek tijdstip laten openen of sluiten. Daarnaast is het mogelijk om een sensor te installeren die licht meet. Dit werkt naast zonsopgang en zonsondergang ook als het buiten betrekt, mocht je dit willen. De meeste mogelijkheden ontstaan op het moment dat de raamdecoratie deel gaat uitmaken van een home automation systeem.

Meer mogelijk met home automation

Als je kunt instellen hoe de gordijnen zich moeten gedragen, dan moet dit ook mogelijk zijn met meerdere gordijnen in huis. Dat kan zeker, bijvoorbeeld met Connexoon van Somfy dat specifiek gemaakt is om elektrische raamdecoratie, zonwering of overkappingen centraal te bedienen. Als je ook andere slimme apparatuur in huis hebt zoals een IP camera of smart speakers dan kun je beter voor de TaHoma gaan. Dit smart home systeem werkt namelijk op basis van het io-homecontrol protocol, wat betekent dat je meerdere merken met elkaar kunt laten communiceren.

Heb je al lampen van Hue? Dan kun je die laten inschakelen zodra de gordijnen sluiten. Wil je het systeem met spraak bedienen? Koppel er je favoriete spraakassistent aan met een smart speaker en je zegt voortaan gewoon dat de gordijnen in huis of op één kamer moeten openen of sluiten. Heb je een apparaat dat niet werkt met je smart home systeem? Dan kun je waarschijnlijk met IFTTT draadloos toch een verbinding maken. Deze app is een soort receptenboek voor connectiviteit en interactiviteit.

Set & forget

De Engelse term “set and forget” betekent dat je een apparaat eenmaal instelt en er verder geen omkijken meer naar hebt. Dit is mogelijk met elektrische raamdecoratie. Zo openen en sluiten de gordijnen dagelijks op het gewenste tijdstip zonder verdere sturing van de bewoners. Een bijkomend voordeel is dat je niet eens thuis hoeft te zijn om dit proces uit te laten voeren. Dus als je aan het werk bent en pas na zonsondergang thuiskomt, dan zullen de gordijnen netjes gesloten zijn. Als je op vakantie gaat blijven de gordijnen trouw openen en sluiten zodat pottenkijkers niet doorhebben dat je afwezig bent. Dit kan een preventieve maatregel tegen inbraak zijn.

Mooie raamdecoratie mag gezien worden, zelf bedienen is niet meer nodig met elektrische gordijnen in huis. Gun jezelf comfort en gemak met automatische raamdecoratie.

Uit de krant