Drie originele casco's van de scouting-vletten worden geveild.
Drie originele casco's van de scouting-vletten worden geveild. Foto: Scouting Olav

Drie Lelievletten van Scouting Olav naar de veiling

Buurt / wijk

NAARDEN - Scouting Olav wil een nieuwe vlet kopen voor haar Zeeverkenners. Daarom gaan drie originele casco’s van de scouting-vletten naar de veiling. Van de opbrengst en sponsoren hopen ze een nieuwe boot te kunnen kopen voor het nieuwe vaarseizoen.

De onverwoestbare Hollandse boten zijn in 1956 ontwikkeld en worden nog steeds nieuw gebouwd. De boten zijn door hun dubbele luchtkasten vrijwel onzinkbaar en hebben de afgelopen jaren dienst gedaan bij Scouting Olav in Naarden en de Zeekadetten in Amsterdam. Veilingmeester Jeroen Bolweg van de scoutingvereniging verwacht dat de vletten de nodige belangstelling van zowel scoutinggroepen als mensen die een zomer lang coronaproof met een beperkt gezelschap willen varen. 

Mooie opstap

Bootveiling.com - sinds 2005 is het enige nautische veilinghuis in Nederland en België - heeft opdracht gekregen om drie originele casco’s van scoutingvletten te veilen. Naast de drie Lelievletten zijn er tijdens de veiling veel ‘weesboten’ en startersboten te koop die vooral voor de beginnende en handige watersporters een mooie opstap zijn om aan een boot te komen. Bootveiling hoopt op deze wijze de aanschaf van een boot voor de jeugd mogelijk te maken, nu de prijzen van boten door coronacrisis sterk gestegen zijn.

Door boten via een veiling te verkopen krijgt iedereen de kans om een bootje op de kop te tikken voor een leuk bedrag. Alle boten in de categorie ‘Budget Boten’ van de veiling starten op 25 euro. Er is voor ieder wat wils; motorboten, kleine open bootjes mét en zonder motor, een heus woonschip en diverse zeilboten. Alle boten hebben gemeen dat er nog wel iets aan gedaan moet worden, daar is de prijs ook naar. Bootveiling veilt al tientallen jaren de grachtenboten afkomstig uit Amsterdam en Leiden. Onlangs heeft de gemeente Zaanstad besloten om ook op deze wijze gevonden boten weer een nieuwe eigenaar te geven. 

Kijkdag

Zaterdag 24 april van 9.00 tot 12.00 uur is er een kijkdag door heel Nederland en België, waarbij er gelegenheid is om de schepen te bezichtigen en een toelichting te krijgen van Bootveiling.com over het veilingproces. De veiling is ‘as is where is’; oftewel, je koopt de boot in de staat waarin deze zich bevindt. De koper zal zelf moeten zorgen voor het ophalen van het vaartuig na gunning. Alle informatie is te vinden op www.bootveiling.com

Uit de krant