Afbeelding
Foto: RemCom

Zes nieuwe aed’s voor RemCom

Buurt / wijk

NAARDEN - Zes nieuwe aed’s zijn gisteren strategisch verspreid over Rembrandtpark en  Componistenkwartier opgehangen en aangemeld bij het landelijke reanimatie-oproepsysteem. 

Dankzij ruimhartige donaties van bewoners via een crowdfunding is bijna 7.000 euro bijeen gebracht. Een resultaat waar de aed-werkgroep dik tevreden mee is.  

Aangevuld met donaties van Rabobank Gooi en Vechtstreek, Lakeland Foundation, Drukkerij Imprimo en Novus Auto is het benodigde geld opgehaald voor de aanschaf van de aed’s en het benodigde beheer en onderhoud voor de komende tien jaar. 

Maximale overlevingskans  

Naast de nieuwe aed’s zijn eigenaren van reeds geïnstalleerde aed’s in de buurt benaderd met het verzoek om hun aed ook aan te melden bij het landelijke reanimatie-oproepsysteem. Hierdoor zijn er nog eens vier extra aed’s beschikbaar gekomen en hebben alle bewoners van het Rembrandtpark en het Componistenkwartier één of meerdere aed’s binnen vijfhonderd meter van hun huisadres. Daarmee wordt de kans op tijdige reanimatie na een hartstilstand en dus de  overlevingskans maximaal.  

De levensreddende apparaten hangen in groene, verzegelde kasten die in geval van nood gemakkelijk te openen zijn. Bij opening van de kast klinkt een alarm. De aedʼs zijn op diverse manieren beveiligd en van merktekens voorzien. Namens de wijk is Buurtvereniging RemCom eigenaar van de aedʼs. Er is een beheergroep ingesteld, die zorgt voor het beheer en onderhoud. In principe zijn de aedʼs te gebruiken door Burgerhulpverleners (BHV-ers) die geoefend zijn in reanimeren.  

Burgerhulpverleners nodig  

BHV-ers zijn getrainde vrijwilligers die zijn aan gesloten bij HartslagNu, de organisatie achter het landelijke reanimatie-oproepsysteem. Deze organisatie zorgt ervoor dat na melding van een hartstilstand bij 112 de vrijwilligers snel in actie kunnen komen. Bij iedere melding worden dertig vrijwilligers opgeroepen; dus er zijn veel mensen nodig. Bent u reanimatie-getraind, maar nog niet  aangemeld als BHV-er? Meld u zich dan aan bij HartslagNu. Ook BHV-er worden? Reanimatiecursussen worden volop in de buurt gegeven en meestal door de ziektekostenverzekering  vergoed. 

Bel bij een hartstilstand altijd onmiddellijk 112 of laat iemand anders dat doen. Geef het adres op van de locatie waar de noodsituatie is. Houd de verbinding met de telefonist(e) open. Zodra u 112 belt, wordt de melding direct doorgegeven aan HartslagNu. Dit systeem roept direct beschikbare burgerhulpverleners in de buurt op naar de plek van onheil. Een hulpverlener komt daar meteen heen om te reanimeren. Een andere haalt rechtstreeks de dichtstbijzijnde aed en snelt naar de gemelde locatie om het apparaat in te zetten. De hulpverleners blijven hun hulp voortzetten tot de ambulance komt.  

Uit de krant