Afbeelding
Foto: PR

Medewerkers Rode Kruis brengen aed naar buiten; stapje dichterbij sluitend aed-netwerk

Algemeen

BUSSUM - Mirjam Pier, Bert Rigter, Pien van Loenen en Danielle Stapper van het Rode Kruis Gooi en Vechtstreek hebben vanmorgen de aed naar buiten geplaatst zodat deze nu 24/7 uur beschikbaar is. De aed hangt aan de gevel bij Torenlaan 11b te Bussum, aan de voorkant van het pand van het Rode Kruis-gebouw. 

Een aantal vragen voor de initiatiefnemers Pien van Loenen en Danielle Stapper: Wat was de aanleiding om de aed naar buiten te plaatsen? “De Gemeente Gooise Meren is in samenwerking met het Rode Kruis bezig om meer awareness te creëren voor aed’s en hoopt dit jaar er samen met de inwoners van de gemeente voor te zorgen dat het aed-netwerk dekkend is. Dit betekent dat er altijd binnen een straal van 500 meter een 24/7 uur beschikbare aed hangt. Als Rode Kruis Gooi en Vechtstreek wilden wij natuurlijk het goede voorbeeld geven en hebben ervoor kunnen zorgen dat de aed die wij altijd binnen hadden hangen naar buiten hebben geplaatst.”

Hoe hebben jullie dit voor elkaar gekregen? “Een buitenkast (met verwarmingselement, zonder pincode) kost ongeveer 500 euro. Daar komen de installatie kosten nog bij. Wij hebben een actie gestart via https://www.actievoorrodekruisutrecht.nl/project/aed-of-buitenkast-voor-aed waar we buurtbewoners hebben gevraagd te doneren. We hebben hier al snel 335 euro bij elkaar kunnen halen, het Rode Kruis heeft de rest gedoneerd.” 

Is het netwerk in de gemeente Gooise Meren bijna dekkend? “De gemeente Gooise Meren gaat zeker de goede kant op. Het gaat nog om enkele locaties in Muiderberg, Muiden en Bussum waar er nog 24/7 beschikbare aed’s missen. Wij hopen dat de inwoners van deze straten een gezamenlijke actie willen starten via https://www.buurtaed.nl/ of mogelijk een aed die al binnen hangt naar buiten kunnen plaatsen, zoals wij dit hebben gedaan.’ 

Waarom is het belangrijk dat het aed netwerk dekkend is? “Als iemand een hartstilstand heeft en direct wordt gereanimeerd (met hartmassage en mond-op-mondbeademing) is de kans op overleven het grootst. Een aed moet dan binnen zes minuten worden aangesloten. Hoe meer 24/7 uur beschikbare aed’s aanwezig zijn, hoe sneller de aed ter plaatse kan zijn. 

(Tekst loopt verder onder de foto)


Bijschrift - Credit

Daarnaast hopen wij dat door het zien van meer aed’s mensen zich meer bewust worden van het belang van aed’s en vooral het kunnen reanimeren. Als iemand een hartstilstand heeft, is het belangrijkste dat zo snel mogelijk met de hartmassage wordt gestart. Daarnaast is het belangrijk dat iemand anders zo snel mogelijk een aed haalt welke kan worden aangesloten. Onze grootste wens is dan ook dat er zoveel mogelijk inwoners kunnen worden opgeleid met een cursus reanimatie en aed. Zodra je in het bezit bent van het reanimatiecertificaat, kun je je aansluiten als burgerhulpverlener via Hartslagnu.nl. Als er dan een hartstilstand in jouw buurt plaatsvindt, ontvang je direct een oproep via sms-bericht. 

Het Rode Kruis Gooi en Vechtstreek heeft budget vrijgemaakt om de reanimatiecursus met 5 euro korting aan te bieden aan de inwoners van de gemeente Gooise Meren. Om je in te schrijven voor een cursus ga je naar https://shop.rodekruis.nl/gooisemeren. “Met de kortingscode GOOISEMEREN ontvang je 5 euro korting. Ook is het mogelijk om een cursus met jouw straat of jouw vrienden of familie te organiseren. Dit kan geheel privé en op maat; op een door jouw gekozen locatie of bij ons in het Rode Kruis-gebouw. We denken graag met je mee. Interesse? Stuur dan een mailtje aan Pien en Danielle via AED.Gooisemeren@rodekruis.nl

’ 

Uit de krant