Laan van Crailo
Laan van Crailo Foto: Projectbureau Crailo

Natuur en bereikbaarheid Crailo vragen om monitoring

Buurt / wijk

GOOISE MEREN - Monitor de ambities voor natuur en bereikbaarheid bij de ontwikkeling van buurtschap Crailo. Dat adviseert de Commissie voor de milieueffectrapportage (m.e.r.) aan de gemeenten Gooise Meren, Laren en Hilversum. De gemeenten hadden de Commissie gevraagd het milieueffectrapport voor dit plan te beoordelen.

Op het voormalige defensieterrein Crailo willen de gemeenten Gooise Meren, Laren en Hilversum woningen, bedrijven en (nieuwe) natuur realiseren. Voor dit plan zijn bestemmingsplannen nodig. Voordat de gemeenteraden besluiten over de bestemmingsplannen, zijn de milieugevolgen van het plan onderzocht in een milieueffectrapport.

Het milieueffectrapport laat goed de ambities voor Crailo zien. Het rapport gaat in op de gevolgen van woningen, bedrijven en natuur bij en door elkaar en op maatregelen die mogelijk en nodig zijn om nadelige effecten te voorkomen. Stel een monitoringsplan op met mogelijke maatregelen, adviseert de Commissie. Dan kunnen de gemeenten op tijd ingrijpen mocht dat nodig zijn. Als bijvoorbeeld het autobezit toch hoger blijkt of als de natuur meer wordt verstoord dan nu gedacht. Ook is het advies om het onderzoek naar stikstof te verduidelijken en de effecten opnieuw te berekenen. Het volledige advies staat hier.

De onafhankelijke Commissie m.e.r. is bij wet ingesteld en adviseert over de inhoud en de kwaliteit van milieueffectrapporten. Zij stelt voor ieder project een werkgroep samen van onafhankelijke deskundigen. De Commissie schrijft geen milieueffectrapporten, dat doet de initiatiefnemer. Het bevoegd gezag - in dit geval de gemeenteraden van Laren, Hilversum en Gooise Meren - besluit over het project.

Uit de krant