Afbeelding
Foto: Bob Awick

Amsterdam stapt als participant uit GNR en betaalt uittreedsom van ruim 5,2 miljoen

Natuur en Milieu

GOOISE MEREN - De colleges van B en W van Gooise Meren, Blaricum, Hilversum, Huizen en Laren en de Gooise participanten van het Goois Natuurreservaat (GNR) hebben met Amsterdam overeenstemming bereikt over de uittreding van de gemeente Amsterdam als participant uit het GNR.

Amsterdam betaalt aan GNR een uittreedsom van ruim 5,2 miljoen euro. Barbara Boudewijnse, wethouder Gooise Meren: “Ik ben erg blij dat we met de gemeente Amsterdam op een prettige en constructieve manier tot overeenstemming zijn gekomen. De uittreedsom die Amsterdam betaalt ,is van groot belang voor de toekomst van het GNR en onze mooie Gooise natuur!”

Oplossing

Al in 2012 heeft Amsterdam te kennen gegeven als participant uit te willen treden uit de Stichting GNR. In 2015 heeft ook de provincie Noord-Holland aangegeven niet langer participant van GNR te willen zijn. Hoewel beide participanten daarbij in eerste instantie voor een juridisch traject via de rechter kozen gekozen, hebben de Gooise participanten van GNR vanaf de zomer 2018 gezocht naar een oplossing om er als partijen in goed overleg onderling uit te kunnen komen. Hiermee kon een lang en onwenselijk juridisch traject worden vermeden.

Dit streven resulteerde in maart 2019 in een gezamenlijke intentieverklaring om in goed overleg te komen tot een voor alle partijen aanvaardbare uittreding van de gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland. De onderhandelingen met Noord-Holland en Amsterdam zijn in april 2020 gestart. Voor een goede toekomst van het GNR is het belangrijk dat de Gooise gemeenten ook tot een akkoord komen met de provincie Noord-Holland. Het overleg met de provincie Noord-Holland heeft vooralsnog echter nog niet geleid tot een goede uitkomst voor de betrokken partijen. 

Cruciaal

Wethouder Boudewijnse: “Nu we er met Amsterdam uitgekomen zijn, hopen we met de provincie Noord-Holland als hoeder van de provinciale natuur ook snel tot goede uittredingsvoorwaarden te komen. De bijdrage van de provincie is cruciaal voor het voortbestaan van het GNR.” Nadat de gemeenteraden van Gooise Meren, Blaricum, Hilversum, Huizen, Laren en Amsterdam zich (via een wensen- en bedenkingenprocedure) hebben uitgesproken over de onderhandelingsuitkomst, nemen de betrokken colleges een definitief besluit en kan de uittreding worden geformaliseerd. 

Uit de krant