Gft wordt steeds vaker vervuild met piepschuim en plastic.
Gft wordt steeds vaker vervuild met piepschuim en plastic. Foto: GAD Gooi- en Vechtstreek

Steeds vaker vervuiling gft-afval

Natuur en Milieu

GOOISE MEREN - De GAD treft steeds vaker vervuiling, zoals plastic en piepschuimzakjes en -bakjes, aan in het aangeboden groente-, fruit-, tuin- en etensafval (gft). Daardoor kan van dit gft geen compost of biogas gemaakt worden.

In plaats daarvan wordt vervuild gft verbrand en dat is duurder en minder duurzaam. De GAD vraagt inwoners dan ook om verpakkingen van groente en fruit niet in de gft-container te doen.

Een volle gft container zonder vervuiling levert al gauw twintig kilo compost op en genoeg groen gas om vier weken op te koken. Maar is de inhoud vervuild, dan wordt het gft waardeloos. Voor wie nog twijfelt: ook bloempotten horen natuurlijk niet in de gft-container.

Pmd of restafval
Lege plastic verpakkingen mogen in de pmd-container, dan kunnen ze gerecycled worden. Soms wordt groente of fruit ook verkocht op een polystyreen schaaltjes. Die mogen in de container voor het restafval.

Bloempotten zijn hard plastic, dat kan gescheiden worden ingeleverd bij de scheidingsstations van de GAD Gooi en Vechtstreek. Wie meer tips wil over gft kan terecht op www.gad.nl/grondstoffen.

Uit de krant