Hugo Bellaart staat op plek 63 op de VVD-lijst van de Tweede Kamerverkiezingen.
Hugo Bellaart staat op plek 63 op de VVD-lijst van de Tweede Kamerverkiezingen. Foto: PR

‘PMD-inzameling is een schijnvertoning’

Politiek

GOOISE MEREN - Hugo Bellaart uit Bussum is de Gooise VVD-kandidaat voor de Tweede Kamer. Hij staat op plek 63.

Doet de overheid het verkeerd met PMD (Plastic Metaal en Drankkarton)? “We doen met zijn allen iedere dag veel moeite voor het scheiden van ons huishoudelijk afval, terwijl slechts een heel klein deel van PMD echt gerecycled wordt.”

Hoe komt dat? “Het PMD-afval is in de praktijk bijna net zo vervuild als toen het nog in de grijze rest-‘kliko’ mocht én er is het misverstand dat plastic een materiaalsoort zou zijn. Het is een verzamelnaam voor ruim tweehonderd technisch verschillende kunststoffen die moeilijk te herleiden zijn tot grondstof, laat staan dat die zinvol recycled kunnen worden.”

Is het dan allemaal voor niets? “Het scheiden van papier en karton en van gft (groente-, fruit- en tuinafval) gaat heel goed. En vanuit de glasbakken wordt meer dan 90 procent weer een nieuwe fles. De introductie van de oranje PMD-bak heeft mij wel bewust gemaakt hoeveel verpakkingsafval ons huishouden produceert. Ongelofelijk! Dat moet minder. Maar dat bewustzijn weegt niet op tegen de misstanden verderop in de afvalketen.”

Hoe moet het dan verder? “We moeten allereerst gewoon minder plastic gebruiken, maar als ik in de Tweede Kamer zou komen wil ik mij ook inzetten om in Europees verband tot minder soorten plastic te komen, bijvoorbeeld met regelgeving. Dat zal de recycling enorm verbeteren. Bioplastics zijn geen oplossing, daarmee breid je het aantal soorten alleen maar weer verder uit.Verder moeten we gewoon stoppen met die onzin met PMD waar vooral de afvalindustrie beter van wordt met al die extra containers en transport. Het is bizar dat PMD onder het milieubeleid van onze overheid valt. Er wordt onzinnig gesleept met plastic afval en er blijft veel meer plastic in het milieu dan nodig.”

Een VVD-er die zich met het milieu bemoeit? “Dat doet de VVD al langer. Ik kwam erachter dat vooral ons onbruikbare plastic PMD-afval naar het buitenland wordt geëxporteerd. Dan verdwijnt het buiten ons zicht. Wat mij betreft nemen wij verantwoordelijkheid voor ons eigen afval en het zou goed zijn als het buitenland dat ook doet, anders blijven wij plastic dweilen met de kraan open.

En wie is Hugo Bellaart? Haha. Ik ben getrouwd met Alexandra en wij hebben drie zonen en een hond, die nog nooit zó vaak na 21.00 uur is uitgelaten. Twee jongens studeren inmiddels. Voordat ik in 2009 naar Bussum kwam heb ik ook enige tijd in het buitenland gewerkt. Ik zit sinds 2011 in de gemeenteraad, heb veel inwoners leren kennen en vertegenwoordig met plezier en passie hun stem. En hopelijk kan ik met genoeg stemmen op 17 maart ook landelijk de onzin van PMD op de agenda krijgen.”

Afbeelding

Uit de krant