Filmmaker Lars van der Net.
Filmmaker Lars van der Net. Foto: PR

Bussumse filmmaker maakt korte documentaire over universele stilteruimtes en haar bezoekers.

Cultureel

BUSSUM - De NOS schreef er pas over: als gevolg van corona zien geestelijk verzorgers mensen meer en meer stilvallen. Op verschillende plekken in de samenleving is er sprake van een toenemende ‘emotionele disbalans’. 

Onder zowel jong als oud vormen eenzaamheid en onzekerheid een serieus probleem. Mensen weten niet goed raad met deze gevoelens. Op dit soort momenten gaan mensen vaak op zoek naar een plek voor bezinning. De universele stilteruimte is zo’n plek.

De Bussumse filmmaker Lars van der Net (1997) studeert dit jaar af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) met zijn documentaire ‘Find Yourself A Faith’, waarin hij het reilen en zeilen van stilteruimtes op uiteenlopende plekken documenteert; van ziekenhuis tot legerbasis en van gevangenis tot vliegveld.

(Tekst loopt verder onder de foto)


Foto: PR

Op observerende wijze onderzoekt de geboren Blaricummer de manier waarop men gebruik maakt van deze ruimtes. Wat zoeken mensen in ruimtes als deze? En wat zegt dit over onze menselijke behoeftes? Eind jaren 50 leek groot deel van Nederland er namelijk al uit: we waren klaar met God en de kerk! Maar nu rijst de vraag: zijn we ook gestopt met geloven? Lars van der Net denkt van niet.
Deze zomer moet ‘Find Yourself A Faith’ klaar zijn. Er is echter nog wat geld nodig om de crew te voorzien van apparatuur (en boterhammen) om deze documentaire tot een succes te maken. Wie helpt Lars bij het vertellen van dit verhaal of meer weten over deze film? Kijk op: cinecrowd.com/Find-yourself-a-faith

Uit de krant