Villa Zeezicht krijgt een nieuw dak.
Villa Zeezicht krijgt een nieuw dak. Foto: SKBNM

College zet in op snel herstel dak Villa Zeezicht

Algemeen

MUIDERBERG - De gemeenteraad van Gooise Meren neemt op 7 april een besluit over het herstel van de dakconstructie van kinderopvanglocatie Villa Zeezicht in Muiderberg. Het college van B en W vraagt daarvoor een uitvoeringskrediet van 413.000 euro, te dekken vanuit de algemene reserves.

Het pand aan de Nienhuis Ruyskade werd in oktober vorig jaar gesloten vanwege aantasting van de dakconstructie. Dit zorgde voor een instabiele situatie, waardoor de veiligheid niet langer kon worden gegarandeerd. Het college heeft de afgelopen maanden de verschillende opties voor het pand onderzocht. Zij kiest voor herstel van het dak, omdat het pand verder nog in goede staat is. De kosten die hiermee gepaard gaan zijn aanzienlijk, maar wegen niet op tegen de kosten van voortijdige afschrijving van het pand. Daar komt bij dat het pand in de toekomst deel uit zal gaan maken van een te ontwikkelen Kindcentrum in Muiderberg, op de locatie van de naastgelegen gemeentewerf.

Planning

Doordat de voorbereidingen al in gang gezet zijn, kan er na een positief besluit van de gemeenteraad snel gewerkt worden. De eerste stap is dan de vergunningverlening, gevolgd door een aanbesteding van de werkzaamheden en de opdrachtverstrekking. Volgens planning kan begin juni gestart worden met de uitvoering van het werk. Het is de bedoeling dat de kinderopvangorganisatie SKBNM het pand met ingang van het nieuwe schooljaar weer volledig in gebruik kan nemen. In Villa Zeezicht verblijven normaal gesproken ruim honderd kinderen, verdeel over drie groepen kinderdagopvang, drie groepen buitenschoolse opvang en een peuterspeelzaalgroep.

(Tekst loopt verder onder de foto)

Foto: Jasmijn Verhulst

Bouwfout

De aantasting van het dak kwam aan het licht bij onderhoudswerkzaamheden aan het pand. Daarbij is bij toeval ontdekt dat de houtconstructie onder de sierplanken en de dakbedekking nat was en verrot, ontstaan door condenswerking van binnenuit. Het blijkt te gaan om een bouwfout. De gemeente onderzoekt of de toenmalige aannemer aansprakelijk gesteld kan worden voor de schade. Mogelijk kunnen de kosten voor herstel en de overige gemaakte kosten worden verhaald. In verband met de ruimtebehoefte van de SKBNM en de aangetaste staat van het pand, wil het college de uitkomst hiervan niet afwachten.

Veiligheid

De veiligheid van de kinderen is voor de ontruiming op 22 oktober jl. niet in het geding geweest, laat de gemeente weten. De kinderen zijn ondergebracht op andere locaties. Na het aanbrengen van een tijdelijke steiger- en stempelconstructie is de begane grond van Villa Zeezicht weer in gebruik genomen.

Uit de krant