Hoofdredacteur Ruud Bochardt van lokale omroep GooiTV.
Hoofdredacteur Ruud Bochardt van lokale omroep GooiTV. Foto: © Bob Awick

Zendmachtiging GooiTV voor vijf jaar verlengd

Algemeen

GOOISE MEREN - Lokale omroep GooiTV, die sinds 2016 de lokale omroep van Gooise Meren is, heeft door de gemeenteraad een uitzendlicentie verkregen voor de periode 2021-2025. De andere gegadigde, NH Gooi, vist achter het net.

Elke Nederlandse publieke omroep valt onder de Mediawet 2018 en mag pas uitzenden via de ether of kabel als zij een uitzendlicentie bezit. GooiTV beschikte tot 1 januari 2021 over een licentie in Gooise Meren en vroeg een nieuwe licentie aan, maar er was een kaper op de kust: Lokale Omroep Gooise Meren (LOGM, onderdeel van NH Gooi). Er kon echter maar één nieuwe licentie worden verstrekt. 

Geen samenwerking

Er is door het college verkend of de twee omroepen willen fuseren. Na meerdere gesprekken bleek dat beide partijen niet tegen een samenwerking zijn, maar geen overeenstemming kunnen bereiken over de manier waarop dit moet gebeuren. Immers één van de rechtspersonen zou op moeten gaan in de ander, omdat maar één rechtspersoon uitzendlicentie kan krijgen.

Beide lokale omroepen zijn aan criteria getoetst, waarbij GooiTV een hogere totaalscore behaalde. Het verschil in het voordeel van GooiTV zit voornamelijk in de prioriteit van lokaal nieuws en het maken van content die evenwichtig is met redactionele aandacht voor burgers, straten, buurten en kernen in onze gemeente. 

‘Concluderend kan worden gesteld dat Stichting GooiTV – die thans ook al de uitzendlicentie heeft in onze gemeente – het meest voldoet aan onze aanvullende criteria’, zo leest het raadsvoorstel. ‘Wij achten hen het beste in staat om de functie van lokale publieke media-instelling te (blijven) vervullen in onze gemeente.’ De raad ging met het voorstel akkoord. 

NH Gooi kan bezwaar aantekenen tegen dit besluit.

Uit de krant