In het moerasgebied op de plek van de oude snelweg zullen dit voorjaar acht waterbuffels rondlopen.
In het moerasgebied op de plek van de oude snelweg zullen dit voorjaar acht waterbuffels rondlopen. Foto: GJ Schultz

In Muiden grazen vanaf dit voorjaar acht waterbuffels

Natuur en Milieu

MUIDEN - In de Diemerscheg, het deel van de Waterlandtak-West vlakbij Muiden op de plek van de oude A1 snelweg, start dit voorjaar een pilot met begrazing door waterbuffels. Dat schrijft Provincie Noord-Holland. Er wordt onderzocht of met de natuurlijke begrazing de natuurdoelen behaald kunnen worden: het verbeteren van de natuurverbinding en het vergroten van de biodiversiteit. Er zullen ongeveer acht waterbuffels in grazen.

FREE Nature - een organisatie die zich inzet voor het herstel en ontwikkeling van spontane natuur, voornamelijk door het begrazen van natuurgebieden - beheert en verzorgt de waterbuffels. Wanneer de coronamaatregelen het toelaten kunnen langs het natuurgebied excursies worden georganiseerd. Waterlandtak-West zelf is niet toegankelijk voor publiek.

Leefgebied vergroten

Het natte moerasgebied tussen de Maxisweg en de huidige A1 vormt de schakel tussen het Naardermeer en Waterland ten noorden van Amsterdam. De provincie Noord-Holland wil met deze nieuwe natuurverbinding het leefgebied van dieren vergroten. Het is de verwachting dat met name de otter en ringslang kunnen gaan profiteren van deze verbinding door het water. 

Gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap): “Vorig jaar bezocht ik Noordwaard in de Biesbosch om te zien hoe waterbuffels dat gebied onderhouden. Heel interessant om deze buffels in te zetten voor het ontwikkelen en beheren van natte natuurgebieden. Materieel zoals grasmaaiers kunnen hier namelijk niet worden ingezet. Ik kijk uit naar de resultaten van de waterbuffels in de Diemerscheg.”

Natuurlijke bio-engineers

De dieren grazen de begroeiing weg en kunnen eenvoudig door het water zwemmen. Waterbuffels verplaatsen zich tussen eilandjes en maken onderweg nieuwe paden en poeltjes door de drassige gebieden. Daarmee houden ze de natte verbindingszone open voor andere dieren. De waterbuffels onderhouden dus niet alleen het gebied, ze zijn ook de bio-engineers die het gebied gaan vormgeven. 

Hoewel het er in Waterlandtak-West al groen uitziet, is de natuurwaarde nog niet erg hoog. Er is weinig variatie, omdat snelle groeiers (zoals wilgen) woekeren en dus de bijzondere planten geen kans krijgen. Waterbuffels houden de ongewenste planten kort, en maken zo ruimte. Een diversiteit aan planten kan gaan groeien en trekt vervolgens een diversiteit aan insecten aan, die weer van belang zijn als voedsel voor (jonge) vogels. Daarmee ontstaat een hele cirkel aan nieuw leven. 

Uit de krant