Afbeelding
Foto: GDP

GDP-poll: ruime meerderheid wil weer vlaggen vanaf historische gebouwen

Politiek

GOOISE MEREN - Volgens een poll, uitgevoerd door het Goois Democratisch Platform, wil een ruime meerderheid van de respondenten graag met Koningsdag, dodenherdenking en bevrijdingsdag een wapperende driekleur terugzien op historische gebouwen. “Wij gaan dit in de fractie bespreken en komen dan mogelijk met een motie”, laat GDP-fractievoorzitter Jelmer Kruijt weten.

Sinds enige tijd wappert de Nederlandse vlag niet meer bij bijzondere gelegenheden vanaf onder meer de Grote Kerk en het stadhuis in Naarden en de Sint Nicolaaskerk in Muiden. De gemeente Gooise Meren vindt het niet langer verantwoord om de vlaggen daar op te laten hangen, aldus Kruijt. “De kosten om de vlaggenmast-constructies veiliger te maken zijn begroot op 75.000 euro en passen voorlopig niet in de begroting. Verder wordt de historische vlaglocatie vanaf de kerk in Muiderberg als het aan het college ligt sowieso niet meer gebruikt.”

De GDP vroeg in een onderzoek hoe de inwoners hierover denken. Van de 124 respondenten vindt 56 procent het belangrijk dat de vlag straks weer in alle kernen vanaf de historische gebouwen uit kan, ongeacht de kosten die hiermee samenhangen. De meeste mensen (34 procent) willen dat de vlaggenmast-constructies zo snel mogelijk aangepast en hersteld worden, 17 procent geeft de gemeente hiervoor wat meer tijd. Een kleine minderheid (10 procent) vindt het niet nodig dat de vlaglocatie vanaf de kerk in Muiderberg in ere wordt hersteld, maar wil de vlag wel graag weer terug zien in de andere kernen. Er was ook een tegengeluid; 34 procent van de mensen vindt de kosten voor aanpassing en herstel te hoog en denkt dat de vlag net zo goed ergens anders gehesen kan worden.

“Wij concluderen hieruit dat een ruime meerderheid van 66 procent de nationale driekleur terug wil op onze historische gebouwen. Over de termijn waarbinnen dat moet gebeuren en of dat ook voor Muiderberg geldt, wordt enigszins verschillend gedacht. Wij zullen ons op de uitslag van deze poll beraden en komen hier binnenkort op terug.”

Uit de krant