Wouter van der Schaaf, PvdA Gooise Meren.
Wouter van der Schaaf, PvdA Gooise Meren. Foto: PR

Onbekend document uit 2019 drijft boven; ‘Van belang voor de discussies’

Politiek

GOOISE MEREN - De harmonisatie van de sportaccommodaties houdt de gemoederen flink bezig. Woensdagavond komt het opnieuw in de gemeenteraad aan de orde. Wethouder Alexander Luijten heeft hoop op een goede afloop, vertelde hij vorige week tegen deze krant. Enkele sportclubs zien het niet zo rooskleurig in. En als klap op de vuurpijl is er afgelopen week ook nog een document boven komen drijven dat de wethouder niet met de raad heeft gedeeld. “Het dateert uit 2019 en is van belang voor de discussies”, meldt Wouter van der Schaaf (PvdA).

Het is de PvdA die de eindrapportage van een ambtelijke werkgroep daterend van mei 2019 opduikelt. “Dit document stamt uit 29 mei 2019, werd tamelijk ‘onder de radar’ gehouden en op 4 juni van dat jaar in een hoekje van de databestanden van gemeente Gooise Meren geplaatst om nooit meer tevoorschijn te komen. En dat terwijl dit het basisdocument is van alles dat nu ter besluitvorming op tafel ligt. Het stuk is van groot belang voor de gemeenteraad van Gooise Meren om tot een afgewogen oordeel te komen. Maar de raad heeft het stuk nooit ontvangen. Sterker, het stuk bevat een serie waarschuwingen, conclusies en aanbevelingen die fiks afwijken van de plannen waarmee wethouder Luijten komende woensdag de raad van Gooise Meren aan zijn zijde probeert te krijgen.” 

Dreigen

De conclusies en aanbevelingen tonen opvallende verschillen met wat de wethouder tot nog toe in de raad heeft gepresenteerd, zegt Van der Schaaf. “Verschillen waarover hij aan de raad uitleg is verschuldigd.” Zo stelt de werkgroep dat ‘de bestaande huur- en gebruiksovereenkomsten gewoon van kracht blijven’. “Iets wat de wethouder probeert ongedaan te maken door te dreigen met juridische procedures. Ook stelt het rapport dat ‘volledige’ harmonisatie van beheer en tarieven op grond van redelijkheid en billijkheid op korte termijn niet haalbaar is. En dat terwijl de wethouder tempo wil maken terwijl er nog veel open eindes zijn.” 

Kan de harmonisatie kostenneutraal zoals de wethouder steeds beweert? “Het rapport stelt: ‘Meer verantwoordelijkheid voor de gemeente leidt gemiddeld ook tot meer kosten voor de gemeente’. En waar de wethouder onduidelijke toezeggingen doet aan kleinere verenigingen, komt het rapport tot de conclusie dat ‘sommige verenigingen in hun bestaansrecht worden bedreigd wanneer de gemeente de harmonisatie volledig doorvoert’.”

En wat betreft de 19 procent die naar de mening van de wethouder alle clubs moeten opbrengen, concludeert het rapport dat niet te doen maar uit te gaan van verschillende dekkingspercentages voor verschillende accommodatiesoorten, zodat de ‘pijn’ voor sommige takken van sport iets kan worden verzacht’. Juist leden van kleinere clubs zullen fiks meer contributie moeten betalen. Het rapport stelt dat ‘een hogere dekkingsgraad voor hockeyclubs het mogelijk maakt om de dekkingsgraad voor de overige sporten iets te verlagen’.

Uitleggen

Naar de mening van PvdA fractievoorzitter Rolien Bekkema is “het volstrekt onjuist dat de wethouder deze cruciale informatie niet met de raad heeft gedeeld bij de politieke avonden in december en de raadsvergaderingen dit jaar. Hij heeft komende woensdag veel uit te leggen. Excuses alleen zijn niet meer voldoende.”

Uit de krant