Afbeelding
Foto: Pixabay

Actie Hak een Wak voor de ijsvogels: ‘Kun je niet eten dan ga je onherroepelijk dood’

Natuur en Milieu

BUSSUM - Dat Koning Winter eindelijk kans heeft gezien om sneeuw en ijs op ons af te sturen, levert mooie natuurplaatjes op. Veel dieren - ijsvogels in het bijzonder - worden daar minder gelukkig van. Zij kunnen vanwege de ijsvloer niet meer bij hun visje.  

“En kun je niet eten dan ga je onherroepelijk dood”, aldus coördinator Jelle Harder namens IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek. En dus is het tijd om voor de zesde keer de actie ‘Hak een wak’ uit de kast te halen. “Onze ijsvogels zijn vooral standvogels, wat betekent dat ze het hele jaar in ons land zijn”, aldus Harder.

De oproep is daarom aan ieder om na te gaan of er dicht bij je huis een wak is waar ijsvogels gebruik van kunnen maken. En zo niet, kijk dan of er een te maken is. Het advies is daarbij om een rustige plek uit te zoeken: op de oever zijn bomen of struiken en daaronder bevriest het water minder snel. 

Stoot met een lange balk, staaf ijzer het ijs stuk  en duw de ijsschotsen onder het ijs. Een wak van één of twee vierkante meter is groot genoeg. Let daarbij ook op gevaar en doe het niet alleen. Scherm een wak met takken af als dat gevaar oplevert voor schaatsers. 

Uit de krant