VVD-raadslid Marlène Potjer.
VVD-raadslid Marlène Potjer. Foto:PR

VVD kritisch op evaluatie besluitvorming Regio

Politiek

GOOISE MEREN - De VVD toont zich kritisch op de bestuurlijke reactie van het college van B en W op een rapport over de besluitvorming in 2020 waarbij de Regio Gooi & Vechtstreek een commercieel bedrijf overnam om het zogenaamde doelgroepenvervoer (WMO-taxi, leerlingenvervoer, jeugdhulpvervoer) van gemeenten voortaan als bedrijf van de Regio uit te gaan voeren. 

Met het bedrijf zijn ongeveer 100 medewerkers en 130 voertuigen gemoeid en ging in januari jongstleden van start. Het bedrijf betekent een forse groei van de Regio-organisatie.

Onvrede

De VVD laat weten: ‘Toen het besluit in Gooise Meren met een krappe meerderheid was genomen, bleef een gevoel van onvrede achter over het proces. De VVD-fractie voelde zich voor het blok gezet, met tijdsdruk, en onvoldoende betrokken bij het ingrijpende besluit. Het college was zelf ook ongelukkig met het gelopen proces en nam het initiatief een evaluatie uit te voeren (door het externe bureau Necker van Naem). Het rapport riep een paar vragen op, maar de -  gebruikelijke - bestuurlijke reactie op het rapport nog veel meer. Hoewel het formeel een reactie betrof van het college van Gooise Meren, bleek in de loop van de avond dat de reactie ook als reactie van de Regio kan worden beschouwd, omdat deze was afgestemd met de collega’s uit andere gemeenten’.

Geschrokken

VVD-raadslid Marlène Potjer: “Wij zijn geschrokken van de bestuurlijke reactie waarin wij lezen dat voorbij wordt gegaan aan de kernpunten van het rapport, hetgeen van weinig reflectie getuigt. Zo blijft het college van mening - in weerwil van de boodschap in het rapport - dat zonder inmenging van de gemeenteraad taken kunnen worden overdragen van de gemeente naar de Regio. Dat baart ons zorgen voor de toekomst”, aldus het raadslid.

Het is - volgens de VVD - niet de eerste keer dat er spanningen zijn tussen de gemeenteraden in de regio en het samenwerkingsverband van de Regio Gooi en Vechtstreek. “Een werkgroep onder leiding burgemeester Nanning Mol van Laren deed eerder aanbevelingen voor verbetering.” De VVD heeft schriftelijke vragen gesteld over het rapport en over de reactie van het college. Na beantwoording komt het dossier terug in de gemeenteraad.

Uit de krant