De 'Green Clinic' in Atsiekpoe (Ghana) is een van de projecten waar de VOMM zich nu voor inzet.
De 'Green Clinic' in Atsiekpoe (Ghana) is een van de projecten waar de VOMM zich nu voor inzet. Foto: VOMM

Al veertig jaar steun uit Muiden en Muiderberg voor ontwikkelingslanden

Algemeen

MUIDEN/MUIDERBERG - Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking in Muiden en Muiderberg (VOMM) viert haar veertig jarig jubileum. Maar het werk zit er na al die jaren nog lang niet op. De vereniging is misschien het meest bekend van de jaarlijkse inzamelingsactie ‘Wandelen voor Water’ (voorheen ‘Zuster Truus’), dat in 2020 helaas niet kon plaatsvinden.

Het is 40 jaar geleden dat notaris Spierings in Bussum de oprichtingsakte van de VOMM passeerde, het resultaat van een ambtelijke procedure die maar liefst zeven jaar aanloop nodig had. De gemeente Muiden bestemde destijds 50.000 gulden van de opbrengst van de verkoop van grond voor de Maxis voor projecten in ontwikkelingslanden. Aan de VOMM de schone taak om verantwoorde doelen te selecteren. Vooruitlopend op dit sluitende juridische kader waren de bestuursleden al ruimschoots betrokken bij een aantal projecten, zoals Zuster Truus - die een kindertehuis runde voor gehandicapte kinderen in Karachi, Pakistan - en van Muider Ab van Galen in Ghana. “Het was de start van 40 jaar betrokkenheid en actief zoeken naar steun voor vele projecten, met altijd volle aandacht voor de allerarmsten in de samenleving”, licht Luuk Donders, voorzitter van de VOMM, toe. “Met een maximaal rendement, want een kleine organisatie als de VOMM kent geen strijkstokken, geen declaraties en heeft geen mensen in dienst.”

Mali, Ghana en Nepal

De vereniging bestaat uit een vrijwillig bestuur en de velen leden steunen hun werk. Donders: “De VOMM is kritisch en er worden strakke richtlijnen gehanteerd. Een project eindigt zodra het zichzelf kan bedruipen of als grotere krachten het pionierswerk overnemen. Daarbij moet niet worden vergeten dat iedere euro uit Nederland in de projecten het tienvoudige effect oplevert. Iedere euro levert dus voor minstens tien euro aan sociaal rendement.” In een bont scala van landen werden in al die jaren met succes mensen geholpen om zich te ontwikkelen tot zelfstandige personen met meer perspectief op een redelijk bestaan. 

Maar het werk zit er na 40 jaar nog lang niet op. Steeds weer is de nood hoog, geeft de voorzitter aan. Of het nu gaat om schoolprojecten, om medische zorg, om ouderenzorg of om economische ontwikkeling: er is altijd iets te ondersteunen, zodat men daarna zelfredzaam is en zelfstandig verder kan. Projecten waar de vereniging zich dit jaar op richt zijn een leef-, scholing- en werkgemeenschap in Here Bugu (Mali) dat veiligheid biedt aan de gemeenschap en inmiddels honderden vluchtelingen, een kindertehuis in Nepal voor kinderen die niet door hun ouders verzorgd kunnen worden en financiële steun om een kleine medische eerstehulppost voor de bevolking van Atsiekpoe (Ghana) te verwezenlijken.

Steun meer dan welkom

Een jubileum vieren zit er voor de VOMM in deze coronatijd niet in, net als grote publieksactiviteiten om geld in te zamelen voor hun projecten. Donders: “Het Wandelen voor Waterproject van afgelopen jaar (’Gaan voor Ghana’) kon door het coronavirus ook niet doorgaan, met als gevolg dat de bouw van het sanitaire voorzieningen binnen en buiten de ‘Green Clinic’ in Atsiekpoe nog niet zijn aangelegd. Ook daar heerst corona en is massale vaccinatie nog lang niet in zicht.” De VOMM hoopt dat zij dit jaar iets kunnen betekenen voor hun projecten. Alle (financiële) steun is daarom meer dan welkom.

Meer informatie, de VOMM steunen of lid worden op: www.vomm.nl


Uit de krant