Joyce tijdens de presentatie van de derde Simon de Sckaker-titel in juni vorig jaar.
Joyce tijdens de presentatie van de derde Simon de Sckaker-titel in juni vorig jaar. Foto: PR

Nu ook video’s over Simon de Schaker van kinderboekenschrijfster Joyce van der Meijden

Algemeen

NAARDEN - Schaken is hot! Mede dankzij de populaire Netflix-serie The Queen’s Gambit beleeft schaken een revival. Dat is terug te zien in het aantal verkochte schaakborden, de interesse in schaaklessen, online op chessity.com, en de jeugdboekentrilogie Simon de Schaker van kinderboekenschrijfster Joyce van der Meijden uit Naarden.

Tijdens het internationale schaaktoernooi Tata Steel Chess Festival, dat voor de 83ste keer wordt georganiseerd in IJmuiden en voor deze gelegenheid een vol programma met tips, weetjes en speluitleg heeft, is er twee dagen lang speciale aandacht voor het jeugdschaken. Ook worden video’s met Simon de Schaker en robot Chessto (de online schaakleraar voor de jeugd op chessity.com) gelanceerd. In deze videoreeks voor de jeugd gaat Simon de Schaker op zoek naar antwoorden op belangrijke vragen rondom schaken. Kunnen jongens bijvoorbeeld beter schaken dan meisjes? En zijn volwassenen beter in schaken omdat ze slimmer zijn dan kinderen? Inmiddels is deze video met Erik met Erik Scherder live. Hij beantwoordt Simons vraag of je van schaken slimmer wordt. Vandaag bezoekt Simon jeugdschaakkampioen Machteld van Foreest; weet zij Simon en haar twee broers te verslaan in een potje simultaan schaak?

Groot voorvechter

Janton van Apeldoorn is oprichter van schaakplatform Chessity (chessity.com). Voor Janton was schaken een geschenk uit de hemel. Als kind kwam hij amper mee op school (zuurstoftekort bij geboorte), maar nadat hij ging schaken leerde hij logisch nadenken en ging het steeds beter. Sindsdien is Janton een groot voorvechter om een groot publiek enthousiast te maken voor schaken.
De boekenreeks Simon de Schaker van Van der Meijden past als een jas in de opkomst van de schaaksport, die ook bij de jeugd flink wordt gepromoot. Het is goed voor jonge hersenen, zorgt voor bewezen betere (school)prestaties en zelfs voor slimmere bewegingen op het sportveld. Nu al wordt op een kwart van alle scholen schaakles gegeven. Een percentage van het boek Simon de Schaker - Akelige Arnold komt ook direct ten goede aan het schoolschaken.

(Tekst loopt verder onder het filmpje)


De in Naarden woonachtige Joyce van der Meijden is kinderboekenschrijfster. Het idee om een serie jeugdboeken te schrijven met een hoofdrol voor de schaaksport kreeg Joyce door haar kinderen. Zij schaken met veel plezier. Natuurlijk weet Joyce dat schaken heel goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Ze ziet bij haar eigen kinderen dat ze zich beter kunnen concentreren. Maar minstens zo belangrijk is het plezier dat kinderen hebben in het spelletje: “Ik vind het zó leuk om te zien hoe blij kinderen worden van schaken. Dat is de boodschap die ik wil overdragen.”

Briljante zetten

De boeken van Simon de Schaker zetten op een speelse en grappige manier de schaaksport op de kaart. Maar ook voor wie niets met schaken heeft, is deze reeks avontuurlijke en grappige jeugdboeken een feest om te lezen. Simon is een stoere, sportieve jongen van tien jaar met een droom. Later wil hij topsporter worden, maar geen spits bij Ajax, zoals zijn vader hoopt. Simon wil net zo’n goede schaker worden als zijn oom Arnold: Nederlands schaakkampioen maar een ontzettend arrogante man, die zijn neefje helemaal niets wil leren. Tussen zijn voetbaltrainingen door speelt Simon op de schaakcomputer die hij van oma heeft gekregen. Het apparaat is zwaar verouderd en schudt de hele tijd, zodat ook zijn stukken verschuiven. Op een avond begrijpen Simon en zijn schaakvriendin Nikki eindelijk wat er gebeurt. De schaakcomputer verzet zijn stukken niet zomaar, maar doet briljante zetten. Wie heeft de computer geprogrammeerd? En waarom is zijn vader zo anti-schaak? De reeks bestaat uit de titels: Simon de Schaker - Akelige Arnold, Simon de Schaker - Oma’s Schat en Simon de Schaker - Stiekem naar Charkassië.

Uit de krant