Tijdens de onthulling van de plaquette in 2019.
Tijdens de onthulling van de plaquette in 2019. Foto: Enter Media

Besloten Holocaust-herdenking in raadzaal Gooise Meren live te volgen

Algemeen

GOOISE MEREN - Vanwege de beperkingen en maatregelen rond het coronavirus is de traditionele Holocaust-herdenking Gooise Meren, op dinsdag 26 januari, aangepast. Deze derde editie vindt om 19.00 uur plaats in de raadzaal van het gemeentehuis, maar heeft een besloten karakter. Publiek is ditmaal niet toegestaan, het gemeentehuis is gesloten. 

De herdenking kan door een ieder rechtstreeks vanuit huis live gevolgd worden via de Facebookpagina van de gemeente Gooise Meren. Daarnaast zendt GooiTV op het eigen kanaal vanaf woensdag 27 januari een eigen registratie van de herdenking uit.

Indringende docu

Burgemeester Han ter Heegde opent de bijeenkomst openen. Ook Richard Mouw, voorzitter van het organiserende Holocaust Comité Gooise Meren voert het woord. Hoofdspreker is documentairemaker/interviewer Frénk van der Linden. Hij maakte samen met regisseur Jedrek Nadobnik de indringende documentaire ‘Ontsnapt aan Vernietiging’. De documentaire handelt over twee Joodse Nederlanders, Betty Mock en Rob Moscou, die in de holocaust hun ouders en tientallen familieleden verloren, als kind werden gered door verzetslieden en elkaar als geadopteerde kleuters ontmoeten in een Gooise familie. Tot op de dag van vandaag onderhouden zij een intensieve band. Met hen gaan de filmmakers op reis door hun leven, door de archieven en door Israël. Beide hoofdpersonen zijn bij de herdenking aanwezig.

De film ‘Ontsnapt aan Vernietiging’ zou aansluitend aan de herdenking op 26 januari vertoond worden in het Filmhuis Bussum. Vanwege de lockdown gaat deze vertoning niet door. De film wordt op 25 januari 2021 om 22.50 uur (deels) uitgezonden in het programma Kruispunt door KRO-NCRV op NPO2.

Bloemlegging

Annet Betsalel van het Holocaust Comité kijkt tijdens de bijeenkomst in de raadzaal in beeld en geluid terug op één van de andere initiatieven van het comité, die ondanks de beperkingen door corona het afgelopen plaatsvonden, de realisatie van een historische fietsroute ‘Gedenkroute 75 jaar bevrijding’ door Gooise Meren. Aansluitend wordt in de hal van het gemeentehuis bij de vorig jaar onthulde Holocaust-plaquette door burgemeester Han ter Heegde een minuut stilte gehouden. Samen met de voorzitter van het Holocaust-comité Richard Mouw legt hij bloemen ter nagedachtenis van de meer dan zeshonderd joodse inwoners van Gooise Meren die slachtoffer zijn geworden van de Holocaust.

De bijeenkomst wordt georganiseerd door het in 2018 opgerichte Holocaust Comité Gooise Meren. Doel van het comité is de herinnering aan de Holocaust onder inwoners van Gooise Meren levend te houden, met name onder de schooljeugd.

Kijk voor meer informatie op de website www.holocaustcomitegm.nl

Uit de krant