Afbeelding

Veilig werken in de bouw

Advertorial

Werken in de bouw is niet zonder risico. Sterker nog, de bouw is de gevaarlijkste sector om in te werken. Er vallen jaarlijks nog steeds doden in de bouw naar aanleiding van een bedrijfsongeval. Ook vallen er veel zwaargewonden, soms zelfs met blijvende schade tot gevolg. Dit heeft grote gevolgen voor je leven. Het is ontzettend belangrijk om voldoende maatregelen te treffen voor aanvang van werkzaamheden, zodat je op een veilige manier aan de slag kunt gaan. Hier wordt ook op toegezien door de inspectie SZW (arbeidsinspectie).

Een dynamische werkplaats

Werk je in de bouw? Grote kans dat je op verschillende bouwplaatsen komt. Dat betekent vele verschillende poortinstructies bekijken en vele manieren van aanmelden. Dat kan beter! Daarom is er één toegangssysteem voor alle bouwplaatsen in het leven geroepen. Zo wordt de veiligheid in de bouw gestimuleerd en verhoogd, want iedereen die een bouwplaats wilt betreden moet de generieke poortinstructie (GPI) kennen. Dit komt de veiligheid op de bouwplaatsen ten goede.

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Tot slot heb je ook nog de persoonlijke beschermingsmiddelen. Dit noemt men afgekort ook wel PBM. Zoals de naam al doet verklappen, zijn deze middelen ter bescherming tegen risico’s van bijvoorbeeld vallen van hoogte, maar ook om uitglijden te voorkomen. Persoonlijke beschermingsmiddelen worden in drie categorieën ingedeeld. Middelen van risicocategorie I beschermen tegen lage risico’s. Je kunt deze hulpmiddelen zonder enige deskundigheid gebruiken, zoals werkschoenen, eenvoudige tuinhandschoenen, zonnebril en regenkleding. De middelen vanaf categorie II moeten voldoen aan bepalingen volgens de EG-richtlijn 89/686/EEG. Deze middelen moeten dus een EU-goedkeuring hebben gekregen. Dit betekent dus ook dat middelen die worden ingedeeld in risicoklasse II of III voor middelhoge en hoge risicovolle omstandigheden bescherming bieden.

Uit de krant