De Gele Loods uit 1882 is de enige houten loods die nog over is in de Vesting.
De Gele Loods uit 1882 is de enige houten loods die nog over is in de Vesting. Foto: Stichting Monumentenbezit

Gele Loods Naarden Vesting krijgt nieuwe bestemming

Algemeen

NAARDEN - Op initiatief van Monumentenbezit is afgelopen maandag gestart met de herbestemming van de Gele Loods op het Ruijsdaelplein in de Vesting. In zes maanden tijd wordt de huidige, lege loods gebruiksklaar gemaakt voor de nieuwe huurder Stichting de Gele Loods, die het geheel gaat exploiteren als bezoekerscentrum. Als alles volgens planning verloopt opent het nieuwe bezoekerscentrum deze zomer haar deuren.

Gedurende de verbouwing wordt ingezet op behoud voor de toekomst. Ook zal op duurzaamheid ingezet worden door middel van vernieuwde isolatie en een luchtwarmtepomp. Het VVV-kantoor en de bijbehorende winkel – nu gesitueerd in de Utrechtse Poort, direct naast de Gele Loods – zullen verhuizen naar het nieuwe bezoekerscentrum. Daarbij zal plaats gemaakt worden voor een tentoonstellingsruimte, die zich zal richten op de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de rol die de Vesting Naarden hierin speelt, en een filmzaal die de mogelijkheid tot verdieping op de tentoonstelling biedt. 

De huidige plaats van het VVV-kantoor blijft in gebruik voor ondersteunende activiteiten ten behoeve van het bezoekerscentrum. De Rabozaal in de Utrechtse Poort zal beschikbaar blijven als vergaderlocatie voor externen.

Enige houten loods

De Gele Loods werd in 1882 gebouwd als bergplaats voor de dienst der Genie. In de jaren 1930 werd hij gebruikt als opslag voor het Regiment Motorartillerie. De loods bevindt zich nog vrijwel volledig in zijn oorspronkelijke staat. Er hebben in Naarden veel meer van dit soort loodsen gestaan, maar die zijn in de loop der tijd verloren gegaan of afgebroken. De Gele Loods is de enige houten loods die nog over is. Na jaren van leegstand krijgt dit monument een zinvolle bestemming.

Uit de krant