Aantal WW-uitkeringen in Gooi en Vechtstreek in november weer iets gedaald.
Aantal WW-uitkeringen in Gooi en Vechtstreek in november weer iets gedaald. Foto: Hans Peijs

WW in Gooi en Vechtstreek licht gedaald en meer kansen voor jongeren

Algemeen

GOOISE MEREN - Het aantal toegekende WW-uitkeringen in de arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek is in november weer iets gedaald ten opzichte van de vorige maand. De arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek telde UWV in november 4.563 WW-uitkeringen. Dat waren er 9 minder ten opzichte van oktober. Landelijk daalde het aantal WW-uitkeringen ook licht. 

In november steeg het aantal WW-uitkeringen in de horeca en catering. In totaal zorgden 54 extra WW-uitkeringen voor een stijging van 15,6%. In de meeste sectoren is echter sprake van een lichte daling. Zo liet bijvoorbeeld de grote sector ‘overige commerciële dienstverlening’ opnieuw een daling zien van het aantal WW-uitkeringen (-2,8%). Verder valt de procentuele daling in het onderwijs (-11%) nog op.

Het WW-percentage, dat wil zeggen het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, bleef wederom gelijk aan vorige maand: 3,3%. Hiermee lag dit percentage ook in november onder het landelijk gemiddelde. Net als in de voorgaande maanden schommelt het aantal WW-uitkeringen nog steeds licht. In vergelijking met vorig jaar steeg het aantal WW-uitkeringen in Gooi en Vechtstreek met 29%. In heel Nederland was de toename afgelopen jaar 21,4%.

Kansen op de arbeidsmarkt voor jongeren

Voor jongeren groeide het aantal nieuwe WW-uitkeringen landelijk van 42.400 vorig jaar, naar 89.500 dit jaar. Dit is een toename van 111%. De arbeidsmarktregio’s met de grootste toename zijn Groot-Amsterdam (240%), Zaanstreek/Waterland (168%) en Holland Rijnland (167%)

Jongeren werden helaas zwaarder getroffen, want bij de krimp van de werkgelegenheid verliezen zij vaker als eerste hun baan. Dit komt doordat zij vaker werken met een tijdelijk contract. Veel jongeren werken in de detailhandel, de horeca en de evenementenbranche. Deze sectoren werden hard getroffen. Tegelijkertijd geldt ook dat wanneer de economie weer aantrekt, de jongeren vaak de eersten zijn die hiervan kunnen profiteren.

Meeste vacatures in Retail, Afbouw en onderhoud, ICT

In de regio Gooi en Vechtstreek is vooral een toenemende vraag naar mbo’ers binnen de beroepsgroepen Retail, Afbouw en onderhoud en Ict. In 2019-2020 telde deze regio ruim 5.400 mbo-studenten, dit is een toename van 3 procent ten opzichte van voorgaand schooljaar. Het aantal mbo-gediplomeerden in de arbeidsmarktregio schommelde de afgelopen jaren rond de 1.600. De meeste mbo-gediplomeerden zijn te vinden in de richtingen Zorg, Entree, Gastvrijheid en Communicatie, Media en Design.

Uit de krant