Aantal WW-uitkeringen in Gooi en Vechtstreek in november weer iets gedaald.
Aantal WW-uitkeringen in Gooi en Vechtstreek in november weer iets gedaald. Foto: Hans Peijs

WW in Gooi en Vechtstreek licht gedaald en meer kansen voor jongeren

Algemeen

GOOISE MEREN - Het aantal toegekende WW-uitkeringen in de arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek is in november weer iets gedaald ten opzichte van de vorige maand. De arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek telde UWV in november 4.563 WW-uitkeringen. Dat waren er 9 minder ten opzichte van oktober. Landelijk daalde het aantal WW-uitkeringen ook licht. 

In november steeg het aantal WW-uitkeringen in de horeca en catering. In totaal zorgden 54 extra WW-uitkeringen voor een stijging van 15,6%. In de meeste sectoren is echter sprake van een lichte daling. Zo liet bijvoorbeeld de grote sector ‘overige commerciële dienstverlening’ opnieuw een daling zien van het aantal WW-uitkeringen (-2,8%). Verder valt de procentuele daling in het onderwijs (-11%) nog op.

Het WW-percentage, dat wil zeggen het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, bleef wederom gelijk aan vorige maand: 3,3%. Hiermee lag dit percentage ook in november onder het landelijk gemiddelde. Net als in de voorgaande maanden schommelt het aantal WW-uitkeringen nog steeds licht. In vergelijking met vorig jaar steeg het aantal WW-uitkeringen in Gooi en Vechtstreek met 29%. In heel Nederland was de toename afgelopen jaar 21,4%.

Kansen op de arbeidsmarkt voor jongeren

Voor jongeren groeide het aantal nieuwe WW-uitkeringen landelijk van 42.400 vorig jaar, naar 89.500 dit jaar. Dit is een toename van 111%. De arbeidsmarktregio’s met de grootste toename zijn Groot-Amsterdam (240%), Zaanstreek/Waterland (168%) en Holland Rijnland (167%)

Jongeren werden helaas zwaarder getroffen, want bij de krimp van de werkgelegenheid verliezen zij vaker als eerste hun baan. Dit komt doordat zij vaker werken met een tijdelijk contract. Veel jongeren werken in de detailhandel, de horeca en de evenementenbranche. Deze sectoren werden hard getroffen. Tegelijkertijd geldt ook dat wanneer de economie weer aantrekt, de jongeren vaak de eersten zijn die hiervan kunnen profiteren.

Meeste vacatures in Retail, Afbouw en onderhoud, ICT

In de regio Gooi en Vechtstreek is vooral een toenemende vraag naar mbo’ers binnen de beroepsgroepen Retail, Afbouw en onderhoud en Ict. In 2019-2020 telde deze regio ruim 5.400 mbo-studenten, dit is een toename van 3 procent ten opzichte van voorgaand schooljaar. Het aantal mbo-gediplomeerden in de arbeidsmarktregio schommelde de afgelopen jaren rond de 1.600. De meeste mbo-gediplomeerden zijn te vinden in de richtingen Zorg, Entree, Gastvrijheid en Communicatie, Media en Design.

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Zaterdagportret | Marc van Breemen ‘Als je niet droomt, is het morgen saai’ Mensen 14 mei, 08:00
Afbeelding
Museum Singer Laren is BNA Beste Gebouw én wint Publieksprijs Bedrijven 13 mei, 21:18
Afbeelding
Kamphuis: 'Wat ik weer miste was de stem van de woningzoekenden' Spandoeken volop aanwezig bij thema-avond Huibert van Eijkenstraat Politiek 13 mei, 15:30
Afbeelding
Zet je in als vrijwilliger onder werktijd Algemeen 13 mei, 14:11
Afbeelding
Drie schoolvoetbalteams uit Gooise Meren door naar districtsfinale in Hilversum Sport 13 mei, 11:04
Afbeelding
Indrukwekkende voorstelling 'Sterfgenaam' binnenkort op de planken Toneel in Muiden legt vruchtbare verbinding tussen nieuw en oud Muiden Cultureel 13 mei, 09:00
Afbeelding
Advocaat vraag opnieuw om een aanhouding van het proces G. over de moord op Moliené: ‘Ik had natuurlijk de ambulance moeten bellen’ Politie 12 mei, 16:30
Afbeelding
Gooise gemeenten: extra opvangplekken voor Oekraïners niet haalbaar Mensen 12 mei, 14:20
Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief