In de documentaire zijn veel oude beelden van Elisabeth Smit te zien.
In de documentaire zijn veel oude beelden van Elisabeth Smit te zien. Foto: Documentaire Peter Eijkens
video

Mini-documentaire over Muidens ‘spookschip’ Elisabeth Smit

Algemeen

MUIDEN - Vorige week moest voormalig zeilschip Elisabeth Smit voorgoed Muiden verlaten. Het ‘spookschip’ lag al jaren in de Vechtmonding en raakte steeds verder in verval. Peter Eijkens uit Muiden maakte een mini-documentaire over het leven van Elisabeth Smit met veel bijzondere archiefbeelden. 

Eijkens was al jaren geleden begonnen met het verzamelen van beeldmateriaal over de driemaster en vond unieke beelden uit de tijd dat het schip omgebouwd is in Schotland. Het zeilschip was oorspronkelijk een houten schip dat gebruikt werd voor visserij. Rond de Tweede Wereldoorlog werden die schepen in rap tempo omgebouwd tot mijnenvegers. Zo ook het schip dat later Elisabeth Smit werd.
Eerste eigenaar Harry Smit kocht het schip daarna op en maakte het eigenhandig tot prachtige driemaster. Dat deed hij aan de Schoutenwerf in Muiden. Ook van deze werkzaamheden heeft Eijkens videobeelden opgeduikeld.

Enkele jaren terug kwam Harry Smit terug naar Muiden om naar zijn Elisabeth Smit te kijken. Na de verkoop van het schip raakte het in de Vechtmonding in verval. Muider Ab Schulp vaarde samen met hem er naartoe en haalde samen met Smit herinneringen op aan de driemaster: van de bouw, de vele vaartochten en het begin van de Bruine Vloot in Muiden. 

De documentaire eindigt in lijn met het einde van Elisabeth Smit, vorige week toen het verwijderen begon. Een zichtbaar geraakte Harry Smit nam nog voor de laatste keer afscheid. 

 

Uit de krant