Afbeelding
Foto: PR

Politie houdt verdachte drugsdealer (23) aan

112

BUSSUM - De politie heeft dinsdagmorgen in alle vroegte een 23-jarige man aangehouden. Hij wordt ervan verdacht drugs te leveren aan een grote groep verslaafden binnen de regio Gooi en Vechtstreek. Het gaat waarschijnlijk om harddrugs. De inval vond plaats in een woning aan de Ruysstraat in Bussum-Zuid.

De man kon staande worden gehouden na uitgebreid onderzoek door de politie in samenwerking met het Openbaar Ministerie en de gemeente. Het onderzoek maakte deel uit van een integrale aanpak tegen drugshandel en ondermijning. Bij huiszoeking zijn drugs aangetroffen en onder andere de daarbij horende verpakkingsmaterialen. In een voertuig is een boksbeugel gevonden. Alles is in beslag genomen. 

Beschermen
Burgemeester Han ter Heegde: “De handel in drugs moet hard worden aangepakt. Je moet er niet aan denken dat vaak jonge mensen afhankelijk worden gemaakt van drugs en dat anderen daar geld aan verdienen. De onderwereld is een nare, criminele en gevaarlijke wereld, daar moeten we onze inwoners tegen beschermen. Niet voor niets dat we naast repressie inzetten op preventie door jongeren bewust te maken van de gevaren. Drugshandel- en gebruik maken levens kapot, niet alleen van het individu, maar van hele gezinnen of groepen daaromheen.”

Verdovende middelen en witwassen
Drugs en de handel in drugs zijn een groot probleem in Midden-Nederland. Denk aan liquidaties, geweld, bedreigingen én ondermijning. Om in drugs te kunnen handelen heeft een dealer (of zijn baas) voorzieningen in de bovenwereld nodig. Bijvoorbeeld om illegaal verkregen vermogen wit te wassen. Dit noemen we ondermijning. Drugshandel en ondermijning tegengaan kan de overheid niet alleen. Inwoners worden gevraagd om signalen door te geven aan de politie door te bellen met 0900-8844 of via politie.nl. Melden kan ook bij de gemeente (035-2700000 of veiligheid@gooisemeren.nl) of anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. 

Signalen
Voorbeelden van signalen zijn: - Jongeren die ergens rondhangen en snel wat uitwisselen met voorbijgangers; - Een geparkeerde auto waar mensen steeds iets ‘afhalen’; - Veel aanloop bij een (dichtgeplakte) woning, ook op gekke tijden. Om te voorkomen dat jongeren in de drugshandel terechtkomen, werkt de gemeente samen met hulpverleners, jongerenwerk en jeugdagenten en boa’s. Ook wil de gemeente in contact komen met ouders van kinderen die kwetsbaar zijn en gevoelig voor intimidatie of verleidingen. De gemeente onderzoekt hoe zij via scholen het gesprek met jongeren kan voeren over drugsgebruik en drugscriminaliteit. Maakt u zich zorgen over uw kind? Praat erover met de jongeren-consulent van de gemeente, mail naar vangnet@gooisemeren.nl of bel 035-2070000.

(Tekst loopt door onder de foto)


Foto: Tom Loman

Straatsjablonen
De gemeente zet daarnaast straatsjablonen in om aan jongeren de boodschap af te geven dat drugs dealen niet loont. De straatsjablonen met de tekst ‘Drugsdealen is geen talent. Diploma op zak. Dat is pas een deal. Check insta: @straatwaarde(n)’ zijn onderdeel van de campagne Straatwaarde(n) en zijn ontwikkeld door het Regionaal Informatie en Expertisecentrum (RIEC). Deze tekst wordt op meerdere plekken in Bussum op straat gespoten, zoals in de omgeving waar de drugsdealer is opgepakt, de parkeerplaatsen bij De Zanderij, De Zandzee en Spant!, het plein bij de Lidl aan de Laarderweg, op het Veerplein, de Bloemhof (Vijverpark) en de skatebaan aan de Ceintuurbaan.

Meer informatie over de donkere wereld van de drugshandel en ondermijning is te vinden op stopondermijningsamen.nl 

Uit de krant