Afbeelding
Foto: Simon van Boxtel

Tóch kerst met Nederlandse Bachvereniging

Cultureel

NAARDEN - “Na onze eerste teleurstelling - geen Weihnachts-Oratorium met kerst dit jaar - zijn we erg blij dat we dit jaar toch kerst met u kunnen vieren”, laat een woordvoerder van de Nederlandse Bachvereniging weten.

“Al heel snel na de vervelende beslissing om onze kersttournee af te gelasten, dacht artistiek leider Shunske Sato na over wat er dan wél zou kunnen. En zo kwam hij tot een klein maar fijn alternatief ‘Weihnachts’.”

Basis
Als basis nam Shunske Sato het kerstverhaal (Lukas 2: 1-19) zoals Bach dat in zijn Weihnachts-Oratorium door vooral de tenor laat zingen. “De aria’s en tutti delen van Bach, die grotendeels gebruik maken van andere teksten dan het bijbelverhaal en die verdieping geven aan de tekst, verving hij door muziek van anderen. Zo konden wij ervoor zorgen dat het aantal musici op het podium aansloot bij de huidige beperkingen.”

Roeien met de riemen
Een nogal praktische werkwijze, maar zeker niet ongebruikelijk. “Ook in de 18de eeuw moesten musici vaak roeien met de riemen die ze hadden. Bach paste zijn eigen composities regelmatig aan omdat hij op een andere bezetting kon rekenen dan bij de eerste uitvoering. Ook het maken van pasticcio’s zoals deze (composities waarin werken van verschillende componisten worden gecombineerd) was in de 18de eeuw heel gebruikelijk.”

Naarden uitverkocht
Het programma sluit af met een complete Bachcantate: Nun komm, der Heiden Heiland, BWV 61. Deze adventscantate uit Bachs tijd in Weimar sluit prachtig aan bij de overwegend 17de eeuwse sfeer in de rest van het programma. De uitvoering in de Grote Kerk van Naarden (16 december) is al uitverkocht. Kijk voor het volledige programma op bachvereniging.nl/kerst 

Uit de krant