Elisabeth Smit scheepswrak in de Vechtmonding
Elisabeth Smit scheepswrak in de Vechtmonding Foto: Jasmijn Verhulst

Scheepswrak Elisabeth Smit volgende week weg uit Vechtmonding

Algemeen

MUIDEN - Het scheepswrak van de voormalige driemaster Elisabeth Smit  en een grote beunbak worden volgende week verwijderd uit de Vechtmonding in Muiden. Gemeente en de eigenaar zijn overeengekomen dat er niet meer gewacht hoeft te worden op de behandeling van het beroep dat de eigenaar van de schepen aanhangig heeft gemaakt.

Jorrit Eijbersen: “Het is tijd om echt afscheid te nemen van de Elisabeth Smit. Het is fijn dat er overeenstemming is bereikt en dat het verwijderen ook snel kan beginnen. We zorgen er zo voor dat de entree van Muiden weer kan stralen”. 

Sloop en verwijdering in 5 dagen

De Elisabeth Smit is teveel in verval om over het water in een keer weg te slepen, daarom wordt de voormalige driemaster stukje voor stukje op locatie gesloopt. Dat neemt enkele dagen in beslag. De grote beunbak wordt als laatste uit het water getakeld met een grote drijvende kraan met een hijsvermogen van 160 ton. Een bergingsspecialist uit Rotterdam voert de werkzaamheden uit. Rijkswaterstaat coördineert de actie. Wethouder Eijbersen zal de eerste sloopactie verrichten met het neerhalen van de laatst overgebleven mast van de voormalige driemaster.

Stremming scheepvaart 9 december

De scheepvaart moet de hele week rekening houden met de werkzaamheden. Op woensdag is de havenmonding van Muiden overdag gestremd. Op woensdag maakt de aannemer gebruik van een grote hijsbok en deze ligt dwars in het vaarwater. Meer informatie over stremmingen zijn te vinden op www.vaarweginformatie.nl

Beroepszaak voor overige schepen afwachten

Het oude schip en de vaartuigen eromheen liggen al lange tijd illegaal in de Vechtmonding en raakten steeds verder in verval. Hoewel de zaak momenteel nog onder de rechter ligt zijn partijen het er over eens geworden dat de Elisabeth Smit en de gezonden beunbak vooruitlopend op de behandeling van het beroep al verwijderd mogen worden. Er liggen nog een witte klipper, een gezonken praam en enkele kleinere vaartuigen van eigenaar Pam van Lohuizen. Voor deze vaartuigen wordt eerst nog de beroepszaak afgewacht.

Uit de krant