Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

RemCom werkt aan dekkend AED-netwerk

Buurt / wijk

NAARDEN - De vereniging RemCom, het buurtplatform van de wijken Rembrandtpark en Componistenkwartier in Naarden, wil in hun wijken een dekkend AED-netwerk creëren dat 24/7 beschikbaar is. Initiatiefnemers zijn Emma Kooy en Monica Langemeijer. Zij hebben de gemeenteraad middels een schrijven op de hoogte gesteld van hun plannen. De gemeenteraad praat op 9 december over dit onderwerp.

“We hebben als doel om voor alle huizen in de twee wijken op maximaal vijfhonderd meter afstand een AED beschikbaar te hebben”, schrijven Kooy en Langemeijer aan de gemeenteraad van Gooise Meren. “We hebben ondertussen de eigenaren van enkele inpandige AED’s in de buurt zo ver gekregen dat zij hun AED naar buiten willen verplaatsen.” Voor volledige dekking zijn vijf extra AED’s nodig in de wijk. “Wij starten volgende week een crowdfunding (doneeractie) om deze te financieren en we hopen de AED’s eind januari te kunnen plaatsen.”

Pro-actiever 

Kooy en Langemeijer hebben dit project op eigen benen van de grond getild. “Hierbij hebben we dankbaar gebruik gemaakt van informatie van andere wijken die ons zijn voorgegaan. Daarnaast hebben we ook contact gehad met ambtenaren van de gemeente, alsmede met het Rode Kruis.” De initiatiefnemers hadden verwacht dat de gesprekken met de gemeente en met het Rode Kruis hen snel verder zouden brengen. “Helaas hebben we weinig nuttige informatie of hulp gekregen. Wij denken dat de gemeente hierin echt meer zou kunnen betekenen en pro-actiever zou moeten zijn.”

De dames weten dat de gemeente Gooise Meren een bedrag heeft vastgesteld ter bevordering van een dekkend netwerk van AED’s. Echter: “De gemeente heeft als voornemen om dit bedrag voor een groot deel te besteden aan een voorlichtingscampagne voor opleiding en cursus BHV’er. Naar onze mening is dat niet de verstandigste besteding van het geld en pleiten wij voor een ruimere financiële ondersteuning van wijkinitiatieven voor de plaatsing van AED’s.”

Vertekend beeld

Mocht de crowdfunding niet lukken dan is er een financieel probleem. “Wij vragen daarom om een bredere invulling van de gemeentelijke bijdrage.” Waarom? “De gemeente hanteert voor een eventuele bijdrage voor initiatieven de dekkingsinformatie van de Hartstichting, die gebaseerd is op hemelsbrede afstanden, en niet op afstand via de weg. Dit geeft een vertekend beeld, en daar zijn wij het voor de gezondheid van onze buurtgenoten niet mee eens. Voor Rembrandtpark geldt bijvoorbeeld dat de wijk volgens de Hartstichting voldoende wordt gedekt door de AED’s in de omgeving (In Bussum: Brediusweg 43 / J. Bellamylaan 2 / Graaf Lodewijklaan 6; in Naarden: Naarderpoort 2). Echter, door water (Nagtglassloot, Galgesloot en wegen) is de werkelijke dekking in de wijk minimaal.” In hun ogen geeft de Hartstichting dus ten onrechte dekking aan en zou RemCom geen aanspraak kunnen maken op een bijdrage van de gemeente als doneeractie onvoldoende zou opleveren. “Dit vinden wij niet rechtvaardig.”

Motie

Op 9 december staat het AED-netwerk dus op de agenda van de gemeenteraad. Hiervoor heeft GDP al een aangepaste motie ingediend. “Al meerdere keren heeft onze fractie aandacht gevraagd voor de realisatie van een dekkend AED netwerk in Gooise Meren. Want daar red je levens mee. Begin 2019 is hierover unaniem een motie aangenomen, waarop het college met een plan van aanpak is gekomen. Daarna is het helaas stil geworden”, zegt GDP-fractievoorzitter Jelmer Kruijt hierover.

Uit de krant