Afbeelding
Foto: Michiel van Walsem

Muiden op de schop: project Muiden Vesting gaat door

Natuur en Milieu

MUIDEN - De werkzaamheden aan het herstel van de vestingwallen zijn inmiddels in volle gang. ‘De overslaglocatie nabij P2 is ingericht, er is gesnoeid, bomen zijn gekapt en het gras is van de wal gefreesd’, zo schrijft gemeente Gooise Meren in de nieuwsbrief. Een korte samenvatting van alle werkzaamheden die op dit moment plaatsvinden of nog in het verschiet liggen. 

Op het zuidelijke deel ligt een ponton aan de Vestinggracht en er staan bouwhekken. Langs de achtertuinen van de Kloosterstraat is drainage aangebracht en is de fundering voor het bewonerspad gemaakt, zodat bewoners de achteruitgang kunnen blijven gebruiken gedurende de werkzaamheden. Tijdens de kerstperiode, van 21 december tot 1 januari zullen er geen werkzaamheden plaatsvinden. 

Bomen verplanten

De wal wordt op verschillende plekken behoorlijk opgehoogd met grond en op delen verlaagd. Dit gaat niet samen met de bestaande bomen op de wal. Door een dikke extra grondlaag zouden de wortels te diep komen te liggen, waardoor de boom dood gaat. Er is goed gekeken waar en hoe bomen konden worden behouden. Een aantal bomen moest gekapt worden, maar gelukkig konden er ook verschillende bomen worden behouden door ze te verplanten. 

Dit is vorige week gedaan. Ter bescherming van de bomen zijn ze voor het verplanten gesnoeid. Dit geeft de bomen energie om op hun nieuwe plaats snel te gaan groeien. 

Trillingen door damwanden

Deze week is gestart met het aanbrengen van de damwanden op de zuidelijke vestingwal. Daarna beginnen de grondwerkzaamheden waarbij eerst de bovenlaag van de wal wordt verwijderd. Deze werkzaamheden zullen tot de kerst plaatsvinden.

Om de damwanden aan te brengen wordt eerst een damwandsleuf gegraven waarop een heiraam wordt geplaatst. Het heiraam is een hulpmiddel om ervoor te zorgen dat de damwandplanken in lijn de grond in gaan. Met behulp van een damwandstelling worden de damwandplanken vanaf een ponton op het water aangebracht. Dat gebeurt door middel van trillingen. De trillingen in de omgeving worden tijden het aanbrengen gemonitord middels trillingsmeters. Zo wordt in de graten gehouden dat de omgeving geen schade kan oplopen. Het aanbrengen van de damwanden duurt 4 weken. 

Speelplein ‘de plaat’

Op het ontwerp van speelplaats ‘de plaat’ hebben een aantal bewoners gereageerd en hebben geleid tot aanpassingen in het ontwerp. Zo zal er in ieder geval een schommel komen en een picknickplek. Er moet nog goed worden gekeken of alle overige aanpassingen passen binnen het beschikbare budget.

Ontwerp gebied Mariahoeveweg

Een voorlopig ontwerp van het gebied rondom de Spieringbrug en P2 is op 28 september gepresenteerd aan de klankbordgroep. Op weg naar een definitief ontwerp zijn er verschillende uitgangspunten op papier gezet. 

De Mariahoeveweg wordt verlegd langs de A1. Onder aan de Spieringbrug komt een verkeersveilige rotonde met duidelijke verwijzing naar P2 ‘Muiderslot’ en Herengracht. De kazematten krijgen een prominente plek midden op de rotonde. De fietsroute vanaf de Spieringbrug blijft gehandhaafd met een route langs de Vecht, maar in dit project komt er geen fietspad naar de Zuidpolderweg. ‘De aanleg van dit fietspad blijft in de toekomst wel mogelijk’, zo is te lezen in de nieuwsbrief. 

P2, het openbare parkeerterrein aan de rand van Muiden bij de Spieringbrug, ligt nu nog hoog op de oude terp van de oude Rijkswegafslag. Omdat daarmee het vrije zicht naar de Vestingstad wordt belemmert wordt de parkeerplaats verlaagd. Ook komen er 50 extra verharde plaatsen en plekken voor touringcars, en daarbij een overloop parkeerplaats voor piekdagen en evenementen, dat als verstevigd grasveld zichtbaar wordt. ‘Dit kan in de winter dienst doen als landijsbaan’, schrijft de gemeente. Op de parkeerplaats komt een toeristisch overstappunt met informatie en voorzieningen voor bezoekers, fietsers en wandelaars, waarmee wordt verwezen naar verschillende routes in Muiden. 

De klankbordgroep heeft aandacht gevraagd voor langzaamverkeer (fietsers en lopers) van de Mariahoevewijk door het bestaande bos. De route wordt verder uitgewerkt in het definitieve ontwerp. 

Het karakteristieke open polderlandschap wordt teruggebracht. De provincie heeft subsidie toegekend voor maatregelen die de natuur en ecologie versterken. Daarmee komt er een ecologische duiker onder de Mariahoeveweg en worden natuurvriendelijke oevers en ecologische bermen aangelegd, waarmee een nieuwe ecologische verbinding tussen het Naardermeer en de Vecht wordt gerealiseerd. 

De komende periode wordt het voorlopige ontwerp verder uitgewerkt tot een concept definitief ontwerp, dat begin volgend jaar wordt gepresenteerd aan alle belanghebbenden en geïnteresseerden. Om het ontwerp te kunnen uitvoeren in een wijziging van het bestemmingsplan nodig. Daarom wordt ook het ontwerp bestemmingsplan dan gepresenteerd en gaat officieel ter inzage. Vervolgens wordt het ontwerp voorgelegd aan de gemeenteraad. 

Brandweerkazerne en P1

Op 18 november heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan Muiden Zuidwest vastgesteld en is er gestart met het maken van een schetsontwerp voor de brandweerkazerne. Ook wordt gekeken naar een manier waarop P1 een goed functionerende parkeerplaats met brandweerlocatie én een representatieve entree van Muiden kan worden. Komend voorjaar wordt daar meer over bekend. 

De verwachting is dat de bouw van de brandweerkazerne rond de zomer 2021 kan starten. 

Opknapbeurt Singlegracht

Met het vertrek van de brandweerkazerne op de huidige locatie aan de Weesperweg en de nieuwbouw voor het makelaarskantoor Streefkerk wordt gelijk ook gekeken hoe de omgeving rond de Singelgracht kan worden verbeterd. Het inrichtingsplan is middels keukentafelgesprekken de afgelopen periode verder aangepast om zoveel mogelijk aan te sluiten bij de wensen van zowel inwoners als de gemeente. Het college van burgemeester en wethouders nemen binnenkort hierover een besluit. In januari vinden vervolggesprekken plaats met bewoners. 

Uit de krant