Wijzigingen opslaan
Wijzigingen opslaan Archieffoto: AS Media

Gooise Meren wil carbidschieten verbieden

Algemeen

GOOISE MEREN - Het carbidschieten met de jaarwisseling moet verboden worden. Dat vindt het college van burgemeester en wethouders. Daarom stellen B en W de raad voor dit verbod op te nemen in de APV. Hiermee wil het college voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan voor mens, dier en omgeving en dat er hinder en overlast ontstaat voor het woon- of leefklimaat. De gemeenteraad neemt op 9 december een besluit over het opnemen van het verbod in de APV.

Carbidschieten valt niet onder het Vuurwerkbesluit en het eenmalige vuurwerkverbod dat door de landelijke overheid voor de komende jaarwisseling is afgekondigd. Een specifieke bepaling in de APV van Gooise Meren ontbreekt momenteel. ‘Zonder een verbod op carbidschieten bestaat de mogelijkheid dat dit als populair alternatief voor het afsteken van vuurwerk wordt gezien. Het grootschalig en ook ondeskundig gebruik van carbidschieten kan leiden tot een toename van gezondheidsschade en ook toename van de druk op de zorg en op handhaving. Juist om die werkdruk in deze coronacrisis rond de jaarwisseling niet verder op te laten lopen is vanuit de zorg, politie en burgemeesters verzocht om het tijdelijk vuurwerkverbod, waartoe het kabinet ook eerder deze maand heeft besloten’, aldus de gemeente in een persbericht.

Geen traditie

Specifiek voor Gooise Meren is het lastig te voorspellen hoe populair carbidschieten dit jaar zal zijn, echter uit de landelijke media blijkt dat leveranciers van carbid aangeven dat de verkoop sinds het instellen van het vuurwerkverbod is gestegen ten opzichte van vorig jaar. ‘Juist omdat het geen traditie is in Gooise Meren is er een grote kans aanwezig dat onervaren, ondeskundige personen carbid gaan schieten met mogelijke gevaarlijke situaties tot gevolg’.
Carbidschieten brengt veiligheidsrisico’s met zich mee, schrijft de Onderzoekraad voor Veiligheid. Bij carbidschieten wordt acetyleengas afkomstig van een reactie tussen calciumacetylide (carbid) en water of gasmengsel met vergelijkbare eigenschappen op explosieve wijze ontbrandt. Doorgaans wordt voor carbidschieten melkbussen gebruikt. Door de ontbranding vliegt het deksel met een harde knal van de melkbus. Het deksel of de bal kan te hard worden vastgeslagen in de opening van de bus, waardoor hij ontploft. Ook kan schade of letsel ontstaan door deksels of ballen die van de bus worden geschoten. Voor de omgeving en de personen zelf kan dit tot leiden tot gevaarlijke situaties, nadelige beïnvloeding van het woon- of leefklimaat, hinder en overlast.

Handhaven

‘De zorgen omtrent dit fenomeen is ook binnen het laatste Regionaal Beleidsteam van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek besproken tussen alle burgemeesters’, meldt het gemeentelijke bericht. ‘Daarbij is bestuurlijk de wens uitgesproken om een zogenoemde spoedprocedure te volgen waardoor een verbod in de APV opgenomen kan worden. Aan de raad wordt gevraagd om in te stemmen met de toevoeging van artikel 2:73b Verbod carbidschieten in de APV gemeente Gooise Meren waardoor handhaving hierop mogelijk wordt. Een verbod wil nog niet betekenen dat per definitie inwoners hier zich aan zullen houden. Om het verbod te doen slagen is het nodig dat vanuit de gemeente hier duidelijk over wordt gecommuniceerd en dat de boa’s, politie maar ook de medewerkers van de buitendienstsignalen omtrent carbidschieten oppakken en met elkaar delen. Inwoners hierop aanspreken en zo nodig bekeuren (geldt voor de boa’s en politie)’.

Uit de krant