Afbeelding
Foto: Gerrit Serné/ProRail

ProRail en NS planten ‘veteranenboom’ bij station Bussum-Zuid

Natuur en Milieu

BUSSUM - Bij station Bussum-Zuid is vanmiddag een ‘veteranenboom’ geplant. De nu vijf meter hoge rode beuk wordt de komende jaren met rust gelaten, zodat hij kan uitgroeien tot een monumentale boom. ProRail en NS willen de stations en hun omgeving groener maken en planten daarom in samenwerking met stichting Probos rondom stations bomen.

De boom is in Brabant gekweekt en heeft ongeveer tien jaar nodig gehad om uit te groeien tot het huidige formaat. Binnenkort krijgen ook de stations Rhenen, Amersfoort Vathorst, Zaandam Kogerveld, Akkrum, Gramsbergen, Baflo, Bad Nieuwenschans en Roodeschool een dergelijke boom, die in de boom- en boswereld een veteranenboom wordt genoemd. Deze bomen worden nadat ze in het stationsgebied zijn geplant met rust gelaten. ProRail, stichting Probos en NS kijken daarnaast nog naar andere plekken om zo’n boom te planten.

Zeldzaam

Een goede zaak, zegt Mark van Benthem, directeur van stichting Probos: “Oude bomen zijn namelijk zeldzaam in Nederland. We geven bomen zelden de tijd om oud te worden, daarom is het zo bijzonder dat NS en ProRail plekken zoeken waar we bomen wel de tijd geven.”


Foto: Gerrit Serné/ProRail

Martijn Tellmann, groenadviseur bij NS Stations: “Een groen station is een fijn station. En we zorgen er ook voor meer biodiversiteit. We hangen nestkastjes op en zaaien bloemrijk gras. Het planten van een boom die oud mag worden, is ook zo’n voorbeeld. Een mooie oude boom wordt dan een klein monument, een blikvanger en een ontmoetingsplaats in één.”

CO²-opslag

“Bomen maken de omgeving niet alleen groener en fijner om in te vertoeven”, zegt Reinout Wissenburg, manager Strategische Duurzaamheid bij ProRail. “Bomen slaan ook een heleboel CO² op en dat is weer goed voor het klimaat. Het is het belangrijk dat we bomen vaker met rust laten want hoe ouder de boom, hoe groter de CO²-opslag.” Afhankelijk van de bodem, de boomsoort en de leeftijd nemen bomen vijf tot vijftig kilo CO² per jaar op. In totaal staan er in Nederland ongeveer 2.700 bomen op en bij stations. 

Uitbreiden

ProRail en NS willen dat aantal uitbreiden tot drieduizend stuks. Des te ouder de boom, des te diverser de levensomstandigheden voor plant en dier rondom de boom. “Juist in een verstedelijkte omgeving zoals de Randstad hebben we de kans om het verschil te maken door de omgeving te vergroenen,” zegt ProRail-regiodirecteur Harro Homan. “De stations die we beheren liggen vaak midden in een stad of dorp en we vinden het belangrijk om die rol serieus te nemen. Dat deze volwassen boom uit mag groeien tot  monument past daar goed bij.”
Eerder dit jaar plantte ProRail nog 330 bomen bij het vernieuwde station Driebergen-Zeist.


Uit de krant