Afbeelding
Foto: Bob Awick

Gooise Meren krijgt natuurbegraafplaats op Nieuw Valkeveen

Algemeen

NAARDEN - De gemeente Gooise Meren krijgt volgend jaar een natuurbegraafplaats op begraafplaats Nieuw Valkeveen in Naarden. Het wordt de eerste in de regio.

De natuurbegraafplaats wordt aangelegd op het deel van het terrein dat nog niet werd benut. “Begraafplaats Nieuw Valkeveen is gezien de bosachtige omgeving een uitermate geschikte plek voor deze manier van begraven. Uitbreiding is nodig om in de toekomst te kunnen blijven voorzien in voldoende gevarieerde begraafplaatsen”, laat de gemeente in een persbericht weten. De begraafplaats biedt ruimte voor circa vierhonderd natuurgraven en is naar verwachting in mei 2021 klaar.

Inrichting en ontwerp

Het inrichten van de natuurbegraafplaats gebeurt met minimale ingrepen en met zoveel mogelijk gebiedseigen materiaal. Hierdoor blijft de natuurlijke uitstraling en kwaliteit van de plek behouden. In het ontwerp zijn de aanwezige bomen zoveel mogelijk behouden. Wel zijn er verschillende bomen aangetast en is veel snoeiwerk nodig. Een aantal bomen moet gerooid worden voor de aanleg van paden. Afkomend snoeihout wordt verwerkt in houtrillen - smalle takkenhoop - langs de grens van het gebied. Dit biedt beschutting en nestgelegenheid voor kleine zoogdieren en reptielen.

(Tekst loopt verder onder de afbeelding)


Ontwerpplan voor de natuurbegraafplaats. - Gemeente Gooise Meren


Met veertig nieuwe bomen en veel bosplantsoen komt er meer groen terug op de nieuwe begraafplaats. Een centrale open plek biedt ruimte voor een kleinschalige ceremonie. De natuurbegraafplaats is straks toegankelijk vanaf de hoofdingang, maar ook vanaf de zij-ingang aan de Oud Huizerweg waar vijf parkeerplaatsen komen. Voor de uitvoering is een omgevingsvergunning nodig, deze wordt binnenkort aangevraagd.

Meer vraag 

Hoewel landelijk de trend naar begraven afneemt, stijgt de vraag naar natuur-begraven, ook in Gooise Meren. De gedachte achter natuur-begraven is het teruggegeven worden aan de natuur en nabestaanden een mooie omgeving bieden om in te herdenken. De natuurbegraafplaats is een toevoeging aan het huidige aanbod van uitvaartmogelijkheden binnen de gemeente. Het past daarnaast binnen de visie om inwoners ruime keuzemogelijkheden te bieden op het gebied van begraven en herdenken. Ook kan de gemeente hierdoor in de toekomst blijven voorzien in voldoende begraafruimte. Waar de grafrechten voor een traditioneel graf voor minimaal tien jaar worden afgegeven, zal dat voor een graf op de natuurbegraafplaats voor vijftig jaar zijn.

Begraafplaats Nieuw Valkeveen

De begraafplaats Nieuw Valkeveen is een ontwerp van architect Tersteeg uit de jaren 30 van de vorige eeuw en valt qua stijl onder de Nieuwe Architectonische Tuinstijl. Ruim 16.000 vierkante meter van dit plan is nog niet aangelegd. Voor het natuurlijk begraven is de noordoostelijke punt van 10.300 vierkante meter bestemd. Dit deel diende tot nu toe als extra parkeerplaats op drukke dagen bij Speelpark Oud Valkeveen. Het tussenliggende deel van ruim 6.000 vierkante meter kan in de toekomst nog worden ingericht conform het ontwerp van Tersteeg. “Voor het natuurlijk begraven wordt het ontwerp van Tersteeg voor dit terreingedeelte losgelaten, maar de overgang wordt logisch en passend.” 

Uit de krant