Afbeelding
Foto: Marieke van Veen

Last onder dwangsom van 5.000 euro voor drugsdealer

Algemeen

GOOISE MEREN - Wie op straat drugs dealt, loopt het risico om naast het strafrechtelijk optreden van de politie ook een last onder dwangsom van 5.000 euro te krijgen. Deze maand heeft de burgemeester de maatregel voor het eerst toegepast na aanhouding van een drugsdealer. Bij een volgende overtreding wordt de dwangsom verbeurd.

In Gooise Meren is het op grond van de Algemene plaatselijke verordening (APV) verboden om drugs te verhandelen op straat. Overtreders krijgen een proces-verbaal opgelegd en het Openbaar Ministerie bepaalt uiteindelijk de straf.
Om het dealen van drugs op straat tegen te gaan en om recidive (herhaling van strafbaar gedrag) te voorkomen, zet gemeente Gooise Meren daarom naast de strafrechtelijke maatregel nu dus ook een bestuursrechtelijke maatregel in. Van deze ‘straf’ lijkt wel een preventieve werking uit te gaan. Dit blijkt uit ervaringen van andere gemeenten die deze maatregel toepassen.

Ondermijning

De overheid heeft veel aandacht voor ondermijnende criminaliteit. “We noemen het ‘ondermijning’ omdat het onze rechtsstaat ondergraaft; criminelen maken misbruik van legale bedrijven, voorzieningen en instanties. Daarom is het zo belangrijk dat de overheid één vuist maakt tegen ondermijnende criminaliteit”, aldus de gemeente in een persbericht. Ook bewoners en ondernemers kunnen een rol spelen in de aanpak van ondermijning. Bel bij vreemde, verontrustende zaken of zaken die niet pluis zijn met de politie. Dat kan ook anoniem.

Uit de krant