Herman de Hollander (CDA) en Jelmer Kruijt (GDP).
Herman de Hollander (CDA) en Jelmer Kruijt (GDP). Foto: PR

CDA en GDP in de bres voor betere burgerparticipatie Jan ter Gouwweg

Politiek

NAARDEN - In de komende raadsvergadering van 18 november stellen oppositiepartijen CDA en GDP opnieuw het woningbouwproject op de Jan ter Gouwweg in Naarden ter discussie. Bewoners moeten beter betrokken worden, er moet meer in kansen dan in beperkingen worden gedacht en gedane toezeggingen van de wethouder moeten worden nagekomen. Hiervoor dienen beide partijen gezamenlijk twee moties in.  

Eerder dit jaar voelden omwonenden zich overvallen door de plotselinge plannen voor een nieuwe invulling van het speelveld op de Jan ter Gouwweg. In reactie op de ontstane commotie beloofde de wethouder om alsnog een burgerparticipatietraject op te zetten. Hierbij werd toegezegd dat het bestaande plan niet het vertrekpunt zou zijn, zodat bewoners en andere belanghebbenden alle gelegenheid zouden krijgen om hun ideeën in te brengen.  

Actualisatie

Begin november bleek bij de eerste participatiebijeenkomst (webinar) het oorspronkelijke plan toch weer centraal te staan, waarbij de inbreng van bewoners zich lijkt te beperken tot de inrichting van de openbare ruimte. “Hierbij wijst de wethouder op het vigerende bestemmingsplan, maar de voorschriften voor dit perceel zijn inhoudelijk voor het laatst in de jaren 80 van de vorige eeuw herzien. Aangezien er inmiddels veel veranderd is in de wereld en in de wijk, zou een planologische actualisatie tot een beter ontwerp met meer draagvlak kunnen leiden. De gemeente is zelf eigenaar van de grond, dus herziening is ook in juridische zin goed mogelijk”, aldus CDA-raadslid Herman de Hollander en GDP-fractievoorzitter Jelmer Kruijt in een gezamenlijk persbericht.

Wipkip

Daarom roept de eerste motie op om het proces om te komen tot een nieuwe invulling van het speelveld niet per definitie te laten beperken door de kaders van het huidige bestemmingsplan. “Bewoners kunnen dan over meer dan alleen de wipkip en de bankjes meepraten en dat kan leiden tot een beter plan met meer draagvlak. Het bestaande bouwplan van de beoogd ontwikkelaar is dan niet het vertrekpunt, maar een van de mogelijke uitkomsten van het burgerparticipatietraject”, aldus Kruijt.

In strijd

Met een tweede motie roepen CDA en GDP de wethouder op om de gemaakte en bevestigde afspraken met bewonersvereniging Mooi Ter Gouw na te komen, zodat bewoners volwaardig kunnen participeren. “Uit recente gesprekken blijkt dat de gemeente niet langer samen met de bewoners tot een participatieplan wenst te komen en hun alleen nog wil laten meepraten over de inrichting van de speelplaats en de openbare ruimte, waarbij het plan van de beoogd ontwikkelaar het uitgangspunt is. “Dat is wat ons betreft in strijd met eerdere toezeggingen en ook niet het niveau waarop wij onze  inwoners willen betrekken”, zegt De Hollander.

Opmerkelijk

VVD-woordvoerder Mark Marshall vindt de oproep van juist deze raadsleden opmerkelijk. “Herman de Hollander van CDA en Jelmer Kruijt van GDP hebben immers in 2015 persoonlijk in de voormalige gemeenteraad van Naarden ingestemd met het bestemmingsplan waar het college nu uitvoering aan wil geven. Het besluit in 2015 is voorafgegaan door burgerparticipatie. En juist deze raadsleden werpen zich nu op als de grootste criticasters van de bouwplannen”, aldus Marshall.

Op schoot gaan zitten

Ook Roel Kamphuis van de ChristenUnie reageert op het charmeoffensief van het CDA en GDP. “Alhoewel het begrijpelijk is dat een aantal omwonenden, verenigd in ‘Mooi Ter Gouw’, geschrokken is van de voortvarendheid waarmee de invulling van het bestemmingsplan door de projectontwikkelaar ter hand is genomen, is het de vraag hoe je met deze schrik en afwijzende geluiden omgaat. Je kunt zoals CDA en GDP een motie Vreemd aan de orde van de dag indienen, waarmee je spreekwoordelijk bij die bewoners op schoot gaat zitten of je afvragen wat nu eigenlijk de kwaliteit van het ingediende plan is. Welke ruimte daarin gegeven wordt en op welke manier aan de huidige gebruikers van de ‘tijdelijke’ invulling van het terrein tegemoetgekomen wordt.” Dat laatste heeft de ChristenUnie gedaan en stelt daar morgen - woensdag - vragen over aan het college.


Uit de krant