Het huidige kunstwerk van Joost Zwagerman wordt in het voorjaar vervangen.
Het huidige kunstwerk van Joost Zwagerman wordt in het voorjaar vervangen. Foto: Gemeente Gooise Meren

Gezocht: kunstwerk voor wisselsokkel Veerplein

Cultureel

GOOISE MEREN - De gemeente Gooise Meren is op zoek naar een nieuw kunstwerk voor de wisselsokkel in het centrum van Bussum (Veerplein). Kunstenaars die woonachtig en/of werkzaam zijn in de regio Gooi en Vechtstreek (Hilversum, Weesp, Huizen, Gooise Meren, Blaricum, Eemnes, Laren en Wijdemeren) worden uitgenodigd om te reageren.

“Het nieuwe kunstwerk symboliseert verandering en geeft in deze tijden van verandering kleur aan het Veerplein”, aldus de gemeenten in een bericht. “Het kunstwerk mag best in het oog springen en het plein meer verlevendigen.” Momenteel staat ‘de Verbinders’ van Joost Zwagerman op de sokkel. Enkele voorgangers zijn de kunstwerken ’Paard‘ van Eric Dolfij, ‘La Piëta’ van Linda Verkaaik, ‘Mamadonna’ van Tine Rinds en ‘Wonderhoorn’ van Hanz Daniel. 

Procedure 

Het nieuwe kunstwerk moet passen op de wisselsokkel (82x80x80), weerbestendig zijn en mag niet aanstootgevend of discriminerend zijn. Ter inspiratie kunnen kunstenaars het Veerplein in Bussum bezoeken, maar zij kunnen ook beeldmateriaal opvragen bij de gemeente Gooise Meren. Het aanmelden van een kunstwerk kan door vóór 14 december 2020 een foto van het kunstwerk (voorzien van de maten en vermelding van de materiaalkeuze) en cv te mailen naar wisselsokkel@gooisemeren.nl.

Uit de geschikte inzendingen maakt Kunstkring Artes uit Bussum een voorselectie waarna vijf kunstwerken resteren. Een (atelier)bezoek wordt een onderdeel bij de beoordeling van de geschiktheid van deze kunstwerken. Aansluitend kunnen inwoners van Gooise Meren hun stem uitbrengen op hun favoriete kunstwerk, dat begin maart 2021 - voor minimaal twee jaar - op de sokkel wordt geplaatst.
De winnaar ontvangt een vergoeding van 1.000 euro exclusief btw per jaar. Kunstenaars kunnen ook bellen met mevrouw H. Timmers, telefoon 06-25688508.

Uit de krant