Atletiekvereniging Zuidwal uit Huizen gebruikt de steun voor het vervangen van bestaande lampen door ledverlichting en het plaatsen van zestig zonnepanelen.
Atletiekvereniging Zuidwal uit Huizen gebruikt de steun voor het vervangen van bestaande lampen door ledverlichting en het plaatsen van zestig zonnepanelen. Rabo ClubSupport

Inwoners steunen verenigingen in ‘t Gooi massaal tijdens lockdown

Bedrijven

GOOISE MEREN - Bij elkaar 136 verenigingen uit ‘t Gooi en de Vechtstreek, zowel sport als cultuur,  krijgen vanuit Rabo ClubSupport dit jaar ondersteuning. Daarvan komen er 24 uit gemeente Gooise Meren, waaronder de Muziekvereniging het Gooi, Gymnastiek- en Turnvereniging Keizer Otto en Roei- en Zeilvereniging Naarden.

De afgelopen weken hebben vele inwoners van regio Gooi en Vechtstreek gestemd op hun favoriete clubs en verenigingen. Via Rabo ClubSupport zijn vele bestedingsdoelen opgegeven door lokale verenigingen voor ondersteuning. Rabobank-leden stemden vervolgens op welke doelen daadwerkelijk moesten worden ondersteund met kennis, netwerk en financiële middelen. 

Nu krijgen dus 136 verenigingen uit de regio dit jaar ondersteuning. De financiële bijdragen vanuit Rabo ClubSupport lopen uiteen van 250 euro (Toneelvereniging Kameleon en Stichting De Nieuwe Muziekschool) tot 2.000 euro (Reddingsbrigade Naarden). 

Komt als geroepen

Uit een recent Rabobank-onderzoek blijkt dat het Nederlandse verenigingsleven bijdraagt aan ons sociale welzijn, maar dat dit wel onder druk staat door corona. Zeker nu de maatregelen nog meer zijn aangescherpt komt de ondersteuning voor deze verenigingen dus als geroepen. Ook blijkt dat in normale tijden 77 procent van de inwoners uit de provincie Noord-Holland die betrokken zijn bij een vereniging, tenminste één keer per week op de club is. Waar dit tijdens de lockdown van afgelopen maart en april nog maar 29 procent was. Ruim 70 procent van de betrokken inwoners geeft dan ook aan zijn club of vereniging te hebben gemist. 

Ontzettend belangrijk

Daarnaast is het zodat de betrokkenheid bij een club of vereniging positief samenhangt met het welzijn van de leden. Verenigingsleden en andere betrokkenen zijn meer tevreden over hun sociale leven en voelen zich meer verbonden met hun leefomgeving dan personen die niet actief betrokken zijn. “De resultaten van het onderzoek laten zien dat het juist in deze periode ontzettend belangrijk is dat we onze lokale clubs en verenigingen blijven steunen”, aldus directievoorzitter Dennis Kooren van Rabobank Gooi en Vechtsteek. “De club of vereniging blijkt een belangrijke plek in te nemen in ons sociale leven.”

Grote betrokkenheid

Bovendien, aldus Kooren, hebben veel verengingen het financieel zwaar. “Daarom blijven wij ons vanuit Rabo ClubSupport inzetten voor het rijke verenigingsleven in Nederland. De enorme hoeveelheid aanmeldingen en stemmen wijst op een grote betrokkenheid van de inwoners van de regio Gooi en Vechtstreek. Onze clubs en verenigingen hebben ons dit jaar meer nodig dan ooit tevoren. Ik vind het ontzettend mooi om te zien dat wij als Rabobank samen met alle leden hen met onze kennis, ons netwerk en financiële middelen kunnen ondersteunen.”

 

Uit de krant