Floor Elderman.
Floor Elderman.

GDP-raadslid Floor Elderman stapt per direct over naar Hart voor BNM

Politiek

GOOISE MEREN - Het Goois Democratisch Platform(GDP)-raadslid Floor Elderman verlaat per direct de fractie van haar partij en sluit zich aan bij de fractie van Hart voor Bussum, Naarden, Muiden en Muiderberg (Hart voor BNM). Dat laat het raadslid vandaag weten. Elderman vertelt dat er voor haar zowel inhoudelijke als persoonlijke redenen waren om de GDP-fractie te verlaten: “Politiek-inhoudelijk en persoonlijk voelde ik me niet meer thuis bij het GDP.”

Elderman heeft tot ontsteltenis van GDP te kennen gegeven haar zetel niet ter beschikking te stellen, maar zich aan te sluiten bij de fractie van Hart voor BNM. Bestuur en fractie van Goois Democratisch Platform betreuren de aansluiting bij een andere fractie zeer. “Immers, veel kiezers hebben bewust op het GDP en de bijbehorende standpunten gestemd en daarbij gekozen voor de eerste vrouw op de lijst. Door nu zitting te nemen in een andere fractie met een ander verkiezingsprogramma, wordt daar helaas volledig aan voorbij gegaan”, aldus GDP-fractievoorzitter Jelmer Kruijt.

‘Bleu’

Elderman: “Ik ben het GDP als partij en in het bijzonder Jelmer erg dankbaar voor de kansen die ik heb gekregen en voor wat bij hen heb geleerd. Ik begon totaal ‘bleu’ aan dit politieke avontuur en heb mij de afgelopen twee jaar wegwijs gemaakt in het wereldje. Het GDP als partij was ook ‘nieuw’ en heeft de afgelopen periode meer en meer een weg en identiteit gevonden. De wegen die ik persoonlijk en die de partij hebben bewandeld, hebben ons allebei verder gebracht en hebben ons inzichten gegeven in hoe we elk kijken naar de politiek. Voor mij persoonlijk verschillen deze inzichten nu op een aantal punten dusdanig van elkaar, dat ze niet meer goed samengaan in één fractie.”

Voorkeursstemmen

Elderman werd in 2018 voor het eerst raadslid en is met voorkeursstemmen gekozen. Ze ziet het als haar verantwoordelijkheid naar de kiezers toe om het raadswerk te blijven uitvoeren. “Toen ik raadslid werd, heb ik beloofd het raadswerk naar beste kunnen te doen. Dat kon ik niet meer in mijn huidige fractie. Om mij toch te kunnen blijven inzetten voor onze inwoners, zoals ik heb beloofd, kies ik ervoor om mijn raadslidmaatschap te behouden. Mijn overstap naar Hart voor BNM is daarin voor mij een logische; net als het GDP zijn zij een lokale partij die onze inwoners centraal stellen. De kernwaarden en uitgangspunten van beide partijen vertonen behoorlijke overlap.”

Geen onoverbrugbare meningsverschillen

Het GDP heeft nog geprobeerd Elderman binnen boord te houden, maar diverse pogingen vanuit de fractie en het bestuur om haar hierin tegemoet te komen, hebben voor  Elderman helaas niet de uitwerking gehad waarop het GDP had gehoopt. “Politiek-inhoudelijk zijn er binnen de fractie geen onoverbrugbare meningsverschillen”, aldus Kruijt. Hij gaat samen met Jan Kwekkeboom en Erik Pieter Vlaanderen vol goede moed door. “Wij kwamen tweeënhalf jaar geleden vanuit het niets met vier zetels in de raad. Ondanks dat GDP uit de coalitie is gehouden, hebben wij met onze fractie al veel kunnen realiseren. Er ligt bovendien nog genoeg werk voor ons en we kijken uit naar de verkiezingen van 2022.”

Getalenteerd

Hart voor BNM is blij dat Elderman voor de lokale politiek behouden blijft. “Wij hebben Floor Elderman in de afgelopen jaren in de raad als een zeer betrokken en getalenteerde politica leren kennen”, laten Marieke le Noble-Visser, fractievoorzitter Hart voor BNM en bestuursvoorzitter Dick Roesink weten. “Nadat Floor eerder dit jaar aan de fractie van het GDP heeft laten weten dat zij zich niet langer thuis voelt in de fractie is zij zich gaan oriënteren op andere mogelijkheden om haar raadwerkzaamheden voort te zetten. Hart voor BNM is ook met haar in gesprek geraakt, en we hebben met elkaar geconcludeerd dat zij haar werk voor het lokale belang bij onze vereniging goed kan voortzetten. Het exacte moment van overstappen hebben we aan het GDP en Floor zelf overgelaten.”

Uit de krant