De nog bestaande restanten van de voormalige paardenrenbaan op Cruysbergen.
De nog bestaande restanten van de voormalige paardenrenbaan op Cruysbergen. Foto: Erfgoedvereniging Heemschut

Heemschut wil monumentenstatus voor paardenstallen op Hocras-terrein

Buurt / wijk

BUSSUM - Erfgoedvereniging Heemschut heeft bij het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraadsleden een verzoek ingediend om de paardenstallen, die zich op het terrein van de Hocras bevinden, aan te wijzen als gemeentelijk monument en in afwachting daarvan deze opstallen voorbescherming toe te kennen.

Heemschut heeft uitgezocht dat de stallen een restant zijn van het voormalige renbaancomplex dat zich op het Hocras-terrein van 1893 tot 1913 bevond en destijds landelijke bekendheid genoot. Heemschut is van oordeel dat bescherming van de stallen vanuit cultuurhistorisch oogpunt van belang is en dat daar bij de herontwikkeling van het Hocras-terrein rekening mee moet worden gehouden.

Behulpzaam

“De informatie die naar aanleiding van onze vragen werd verstrekt op de door u georganiseerde avond in het Hocras-gebouw over deze herontwikkeling stelt ons teleur: ‘Het stallencomplex is niet ingepast in de plannen, omdat ze geen gemeentelijke status hebben’“, schrijft H. Dirkx in zijn verzoek. “Ook de raadsmededeling d.d. 10 maart 2020 van wethouder Eijbersen over de herontwikkeling van het Hocras-terrein gaat in de consequenties niet in op de historie van het terrein. Wij achten die van dusdanig belang dat nog bestaande restanten van de voormalige paardenrenbaan op Cruysbergen behouden dienen te worden.” Dirkx biedt aan dat Heemschut bereid is de gemeente bij het noodzakelijke vervolgonderzoek behulpzaam te zijn.

Uit de krant