De vijfde keer 'Lichtjes in het Donker' bij Kerk aan Zee was, ondanks een uitgeklede versie, zeer sfeervol en intiem.
De vijfde keer 'Lichtjes in het Donker' bij Kerk aan Zee was, ondanks een uitgeklede versie, zeer sfeervol en intiem. Foto: Jasmijn Verhulst

Allerzielen in uitgeklede versie toch heel intiem

Mensen

MUIDERBERG - Tijdens ‘Lichtjes in het Donker’, ook bekend als Allerzielen, vindt er bij Kerk aan Zee in Muiderberg normaliter een mooi ritueel bij het water plaats voor iedereen ongeacht levensovertuiging. De vijfde editie om op deze manier dierbare overledenen te gedenken vond ondanks de verscherpte corona maatregelen gisteren toch in uitgeklede versie plaats.

Met kaarsjes overal waar je kunt kijken, langs het pad omhoog richting Kerk aan Zee en binnen in, was Kerk aan Zee een zeer intieme plek waar gisteren toch nog aardig wat mensen naartoe kwamen. Na een uur waren er al 30 mensen geweest. “Het is helaas dit jaar niet bij het water”, vertelt een medewerkster bij binnenkomst. “Het is een beetje een uitgeklede versie.” 

Maar zelfs zonder de gebruikelijke rituelen bij het water, bleek de avond zeer sfeervol. De vaste organist van Kerk aan Zee zat rustig en melancholisch te spelen op een vleugel vooraan in de kerk die overal versiert was met kaarsjes. Bezoekers zochten stilletjes een plekje om de muziek in zich op te nemen en dierbaren te herdenken. 

Vervolgens konden ze een kaarsje opsteken en via de achterdeur weer naar buiten, zodat er geen drukte bij de voordeur zou ontstaan. Met het pad om de kerk heen, wederom aan weerskanten versiert met kaarsjes, liepen bezoekers weer naar huis. 

Uit de krant