Afbeelding
Foto: Jasmijn Verhulst

Opvang van Villa Zeezicht-kinderen rond

Algemeen

MUIDERBERG - De tijdelijke opvang van de kinderen van locatie Villa Zeezicht van kinderopvangorganisatie SKBNM is rond. De kinderen van de kinderdagopvang keren 16 november terug naar het gebouw aan de Nienhuis Ruyskade. Deze oplossing geldt in ieder geval tot aan de sloop en nieuwbouw van het dak van het pand.

De buitenschoolse opvanggroepen (bso) en de peuterspeelzaalgroep worden opgevangen in het pand van basisschool De Vinkenbaan.
De peuterspeelzaalgroep en de bso-groepen zitten sinds vorige week maandag in De Vinkenbaan. Zij kunnen daar blijven totdat het dak van Villa Zeezicht is vervangen. Er wordt rekening gehouden met een periode van zes tot acht maanden.

Steigers en stempels

Voor de jongste kinderen is de langetermijnoplossing gevonden in de begane grond van het pand van Villa Zeezicht. Het is mogelijk gebleken om het dak met steigers en stempels te ondersteunen en te stabiliseren. Hiervoor is door een constructeur een berekening gemaakt op basis van wind- en sneeuwbelasting en het gewicht van het bestaande dak. Ook is gecontroleerd of de eerste verdiepingsvloer de extra belasting kan dragen. De constructeur heeft met een steigerbouwer een ontwerp voor de constructie gemaakt. De stempels en steigers worden deze week geplaatst en gecontroleerd. Zodra het sein ‘veilig’ is gegeven, kan de begane grond worden klaargemaakt voor de terugkeer van de kinderen. De steigers die rondom het pand staan worden uiterlijk 16 november weggehaald; voorlopig worden er geen werkzaamheden uitgevoerd.

Nieuw dak

Voordat aan de constructie van een nieuw dak kan worden begonnen, moet er het nodige gebeuren. Voor het nieuwe dak wordt een ontwerp gemaakt. Voor de sloop- en bouwwerkzaamheden moet een vergunning aangevraagd worden. Ook moet het werk worden aanbesteed en voorbereidt. Naar verwachting duurt dit traject vier tot vijf maanden. De schade en de vervolgschade zijn niet gedekt. Dat betekent dat de financiële gevolgen voor gemeente, die eigenaar is van het pand, zijn. De gemeente onderzoekt nog of de kosten verhaald kunnen worden op de aannemer die destijds het pand heeft gebouwd.

Sloop

Het streven is om in maart 2021 te starten met de sloop en nieuwbouw van het dak. De sloop van het dak veroorzaakt de meeste overlast. Gedurende de korte periode van de sloop worden de groepen kinderdagopvang elders opgevangen; de komende maanden wordt hiervoor een passende oplossing gezocht. Of de kinderdagopvang-kinderen tijdens de bouwwerkzaamheden van het nieuwe dak in het pand van Villa Zeezicht, kunnen verblijven, wordt uitgezocht.

Bouwfout

Op 21 oktober jongstleden is tijdens onderhoudswerkzaamheden een bouwfout ontdekt in de dakconstructie van het pand van Villa Zeezicht. Vanwege de instabiele situatie van het dak heeft de gemeente het pand per 22 oktober gesloten. Voor de opvang van de kinderen is door de gemeente en SKBNM snel een passende oplossing gezocht. In Villa Zeezicht verblijven normaal gesproken ruim honderd kinderen, verdeel over drie groepen kinderdagopvang, drie groepen buitenschoolse opvang en een peuterspeelzaalgroep.

Uit de krant