Eric Gorter.
Eric Gorter. Foto: PR

Naarder Eric Gorter in finale TopCoach van het Jaar 2020

Mensen

NAARDEN - Studenten van de opleiding Installatie- en Elektrotechniek, collega’s en zijn werkgever hebben Eric Gorter uit Naarden voorgedragen als TopCoach van het Jaar 2020. De leerlingenbegeleider doet morgen - woensdag 4 november - mee aan de finale van TopCoach van het Jaar 2020. Er worden dan in Utrecht drie winnaars bekendgemaakt in de categorieën: Opleidingsbedrijf, MKB en Grootbedrijf. De TopCoachverkiezing wordt georganiseerd door Wij Techniek (voorheen OTIB), het ontwikkelingsfonds voor de installatiebranche.

Gorter begeleidt op dit moment vijf leerlingen die van het installatievak hun beroep willen maken. De Naarder werkt bij Campus Installatietechniek in Barneveld met aspirant-installatiemonteurs in de leeftijd van circa 16 tot 20 jaar. Veel van de jongeren onder zijn vleugels worden in een beroepsbegeleidend leerwerktraject (BBL) opgeleid tot monteur in het installatiewerk. De meeste van hen werken tijdens hun opleiding vier dagen in de week bij een installatiebedrijf en gaan één dag in de week naar school.

Belangstellend

Een van de leerlingen van Gorter is Luc Meijerink. “Eric is voor mij een supercoach. Hij windt er geen doekjes om als hij iets op- of aan te merken heeft en hij vergeet nooit een schouderklopje te geven wanneer we goed werk leveren. Eric is nooit té serieus. Er is altijd tijd voor een dolletje. We ervaren hem niet als een baas. Hij is erg belangstellend naar zijn leerlingen toe en informeel in de omgang.”

Gorter zegt over zijn stijl van begeleiden: “Ik wil dat het goede, allround monteurs worden, maar ik vind het ook belangrijk dat ze goed in hun vel zitten. Ik vind het tof als ze werk leveren en ik niet kan onderscheiden of het door een leerling is gemaakt of door een ervaren monteur. Maar ik vind het ook belangrijk dat ze goed met de collega’s overweg kunnen en dat thuis alles goed gaat. Daar besteed ik aandacht aan.”

Waardering voor opleiding

Wij Techniek organiseert de TopCoach van het Jaar verkiezing sinds 2016. De organisatie constateert dat de waardering van leerlingen voor de kwaliteit van de opleidingen en de begeleiders groot is. Dat blijkt jaar op jaar ook uit het aantal aanmeldingen.

Uit de ruim zevenhonderd kandidaten die dit jaar zijn voorgedragen, zijn na een uitgebreide selectieprocedure en bedrijfsbezoeken 21 finalisten gekozen. De criteria voor de TopCoach van het Jaar zijn gebaseerd op een competentiematrix en gekoppeld aan het Programma Praktijkscholing. De genomineerden worden onder meer beoordeeld op hun persoonlijke werkwijze als coach, betrokkenheid, innovatie en communicatieve vaardigheden.

Jury

De jury van de TopCoach van het Jaar verkiezing 2020 bestaat uit een vijftal juryleden die elk een sterke verbondenheid hebben met talentontwikkeling. Topsporter Dennis van der Geest is ambassadeur van de TopTalentlijn en werd wereldkampioen judo in 2005. Bernard Zijlstra kent het beroepsonderwijs uit zijn werk als bestuurder voor CNV Vakmensen en als bestuurslid van Wij Techniek. Claudia Reiner is de vice-voorzitter van Wij Techniek en bestiert, samen met haar echtgenoot, installatiebedrijf Caris & Reiner Installatietechniek in Sittard. Gerrit Veneboer is bestuurder bij Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en Alexander van der Doorn heeft vorig jaar de titel Beste Praktijkbegeleider van Nederland op zijn naam gezet.

Online

De juryleden komen samen in de Utrechtse Jaarbeurs. In verband met de RIVM-richtlijnen rondom het coronavirus vindt het programma voor de finalisten voornamelijk in een interactieve, online omgeving plaats. De finalisten en belangstellenden kunnen het programma via een livestream volgen.

De drie winnaars van de TopCoach van het Jaar verkiezing 2020 krijgen een beker en een geldprijs van elk 2.500 euro die ze mogen inzetten voor hun begeleidingswerk. Gorter zit in de finale van de categorie MKB.

Uit de krant