Afbeelding
Foto: Leon Oosterbroek
video

Muiden treurt om bomenkap Oosterlijke Vestingwallen

Algemeen

MUIDEN - Reacties als ‘pijnlijk om te zien’, ‘eeuwig zonde’ en ‘dat wordt een kale bende’ volgen elkaar op over de bomenkap op de Oosterlijke Vestingwallen aan de Ton Kootsingel, in het zicht van het Muiderslot. Inwoners zijn allesbehalve te spreken over de ‘grote veldslag’ die gisteren plaatsvond.

De kap van een twintigtal hoge bomen op de Vestingwal, die 60 tot 75 jaar oud zijn, is onderdeel van het plan van Gemeente Gooise Meren ‘Verder met de Vesting Muiden’ en het herstellen van de Vestingwallen. Daarbij worden Vestingwallen in Muiden 60 tot 80 cm verhoogt, waarbij op deze Oosterlijke Vestingwallen 2 platanen, 6 esdoorns, 2 zilveresdoorns, 5 linden, 1 moerraseik en 4 Iepen gisteren gekapt zijn.

Tekst loopt door onder de video.

Ten koste van

In 2014 zijn de plannen voor de ontwikkeling van Vesting Muiden aangenomen door de Raad, al bleef een groot deel van de bewoners het daarmee oneens. De mening van inwoners lijkt unaniem en ze betreuren de kap van de imposante bomen die het pad op de vestingwal overschaduwden. De grote kaalslag op de wallen zou alleen maar zijn om meer toeristen aan te trekken, ten koste van de prachtige oude bomen. Zelfs voor de schommel die aan een van de bomen hing is nu geen plek meer.

Een inwoner schrijft: “Er is bedacht dat de Vestingwal van Muiden er ongeveer als Naarden uit moet gaan zien! Dus moeten de bomen voor een groot deel weg! Komen wel kleine bomen voor terug en de dijk wordt strak getrokken.Van mij hoeft dit allemaal niet. Zoals het nu is past het beter bij Muiden.” Een ander schrijft “Jemig wat erg! Hebben we allemaal zitten slapen? Hadden we dit kunnen voorkomen? Wat vreselijk!”

Tekst loopt door onder de foto.


Alle bomen met een wit kruis zijn inmiddels verdwenen. Foto: Leon Oosterbroek

Planning werkzaamheden

In 14 deelprojecten wordt de groene, recreatieve en cultuurhistorische waarden van Muiden versterkt en maakt dat de Vesting meer zichtbaar, herkenbaar en beleefbaar. Het is in samenwerking met Regio Gooi en Vechtstreek, Rijkswaterstaat en de Provincie, die subsidie beschikbaar stelt om de Vestingwallen in oude staat te herstellen zoals deze waren in 1890.

Het herstel van de Oosterlijke Vestingwallen is met de bomenkap van start gegaan. De komende periode worden damwanden ter plaatse van de Bastions aangebracht, grondwerk uitgevoerd, grondwapening in de wallen toegepast en de daken van gebouwen F en G hersteld. Tot slot vinden er groenwerkzaamheden plaats, zoals het zaaien en aanplanten van bomen en struiken, en het inrichten van de herstelde Vestingwallen.

Uit de krant