PvdA Gooise Meren wil goed rijgedrag stimuleren door middel van een spaarpaal.
PvdA Gooise Meren wil goed rijgedrag stimuleren door middel van een spaarpaal. Foto: Bob Awick

Geld sparen met spaarpaal die goed rijgedrag beloont

Politiek

GOOISE MEREN - Spaarpalen belonen automobilisten voor het zich houden aan de maximum snelheid. Eigenlijk het tegenovergestelde van een flitspaal, waarbij verkeer dat te hard rijdt beboet wordt. Het concept kan volgens PvdA Gooise Meren een bijdrage leveren aan het bevorderen van de verkeersveiligheid.

In een ingediende motie vraagt de PvdA het college te onderzoeken of in gemeente Gooise Meren spaarpalen kunnen worden toegepast, mogelijk in gezamenlijkheid met de Provincie of de regio. “Het is een concept dat momenteel goed werkt in Brabant, Zuid-Holland en Overijssel om de verkeersveiligheid te bevorderen”, schrijft Charles Wiss van PvdA Gooise Meren. “Het concept beloont goed rijgedrag in plaats van beboeten. Het tegendeel dus van de flitspaal.” Weggebruikers sparen dus geld sparen door zich simpelweg aan de verkeersregels te houden.

Geld voor de buurt

Wiss: “Elke keer als een auto een spaarpaal passeert wordt er een klein bedrag gespaard, bijvoorbeeld tien cent. Het gespaarde bedrag komt dan ten goede aan de wijk waar de paal is neergezet, bijvoorbeeld voor de aankoop van een AED of extra speeltoestellen.”

De spaarpaal, ook wel snelheidsmeterspaarpot genoemd, kan worden ingezet op 30 km-, 50 km- en 60 km wegen met als doel buurtbewoners meer bewust te maken van de snelheid waarmee ze in hun eigen wijk rijden. Het gespaarde bedrag is zichtbaar op de spaarpaal en loopt zichtbaar op bij elke weggebruiker die zich aan de snelheid houdt.

Brabant aan de spaarpaal

In het Noord-Brabantse Zundert wordt sinds vorig jaar, als dertiende gemeente in de provincie, een spaarpaal gebruikt als onderdeel van de campagne NUL Verkeersdoden Brabant. Per drie weken staat de snelheidsmeter in een andere straat. Iedere bestuurder die de spaarpaal passeert en zich aan de snelheidslimiet houdt brengt geld in het laatje voor een lokaal doel, met een maximaal bedrag van 1.000 euro. 

De kosten voor deze bijdrage werden gedekt uit het budget Verkeersveiligheid & -beleid. Afhankelijk van het budget dat de gemeente beschikbaar stelt en het bedrag dat per passerend voertuig wordt toegekend, kan een keuze worden gemaakt voor een drukke of minder drukke weg. De spaarpaal meet enkel het verkeer vanuit de richting die het meest dichtbij is en kan geen rekening houden met mensen die meerdere keren langsrijden om op die manier de spaarpot snel te vullen.

De actie is in nauwe samenwerking met de dorpsraden en inwoners tot stand gekomen om op passende wijze aandacht hieraan te geven en het vooral gedragen te laten zijn door de omgeving. De spaarpaal wordt aangesloten op netstroom. Een bewoner of bedrijf in de straat waar de snelheidsmeterspaarpot komt te hangen kan voor deze stroom zorgen, tegen een redelijke vergoeding, bijv. een VVV bon.

Uit de krant