Het Goois Natuurreservaat stelt een maximum van drie honden per begeleider in hun natuurgebieden.
Het Goois Natuurreservaat stelt een maximum van drie honden per begeleider in hun natuurgebieden.
van de lezers

‘Ik twijfel aan het vermogen en de wil van hondenbezitters van drie honden om deze dieren onder controle te houden’

Natuur en Milieu

Pieter Bogaers uit Bussum is ecoloog, bioloog en raadsman bij Stichting Behoud Gooise Heide (SBGH) stuurde een ingezonden brief aan de redactie over het besluit van het Goois Natuurreservaat om grenzen te stellen aan het aantal honden per begeleider in hun natuurgebieden. 

“Ik vermoed dat alle betrokkenen bij de Stichting Behoud Gooise Heide het nieuwe beleid van het Goois Natuurreservaat ondersteunen om grenzen te stellen aan hondenuitlaatbedrijven – naar ik begrijp nu zo’n 45 bedrijven uit het Gooi en daarbuiten. Aan de argumenten van GNR over de schade aan natuur en milieu valt nog wel wat toe te voegen.”

Lees ook: GNR: besluit weren grote groepen honden in natuurgebieden staat vast

Luilekkerland voor de kraai

“Honden worden uitgelaten om hier hun uitwerpselen –goed woord- te deponeren in bos en hei. Dat betekent elke dag een flinke lading stront en pis met alle voedingsbestanddelen van dien: bemesting en verzuring van de bodem zijn het gevolg. Daarnaast is hondenpoep een uitstekend voedsel voor de massale hoeveelheid kraaien en kauwen op de hei.”

“Met andere woorden: ik mis in de argumentatie van GNR een beschrijving van de ecologische relaties tussen hond en kraai. Mijn stelling is dat door de massale hoeveelheid hondenpoep de hei en het bos een luilekkerland is geworden voor de kraai. Die houden evenwel niet alleen van hondenstront, maar ook van jonge vogels en vogeleieren, ook van grondbroeders. Waarom is het bestand aan veldleeuwerik en de boomvalk de laatste jaren zo gedaald? Dit geldt ook voor de roodborsttapuit en de boomleeuwerik, de klapekster etc. Het rapport van de European Environment Agency (EEA) van 19 oktober 2020 is uiterst alarmerend over de stand van de natuur in Europa.”

“Honden zijn de hoofdvijand van de das. Dassen herkennen de mens (een andere hoofdvijand van de das) en de hond aan hun lichaamsgeur. Ook de door de hond afgescheiden lichaamsgeur is een verstorende factor voor de das. Ook dat tref je in de argumentatie van GNR niet aan.”

Alle honden verbieden betere maatregel

“Ik twijfel aan het vermogen en de wil van bezitters van drie honden - de grens die GNR aan loslopende honden in bepaalde delen van hun gebied stelt - om deze dieren onder controle te houden. Dat zijn deze hondenbezitters helemaal niet van plan.
Alle honden verbieden, zoals dat ook in diverse natuurgebieden in Drenthe gebeurt, lijkt mij een betere maatregel. Maar de huidige reductie tot drie honden aangelijnd in alle gebieden van GNR is een goede tussenfase. Als mensen geen hond kunnen houden, moeten ze geen hond nemen.”

Uit de krant