Jente van Raalte en Jamie Neuvel kropen in de huid van Sola en Sep, de twee hoofdpersonages van de tentoonstelling en het onderwijsprogramma.
Jente van Raalte en Jamie Neuvel kropen in de huid van Sola en Sep, de twee hoofdpersonages van de tentoonstelling en het onderwijsprogramma. Foto: © Bob Awick

Expositie Kompas op Groen in Stadhuis Naarden; stapsgewijze hulp bij energietransitie

Natuur en Milieu

NAARDEN - Wethouder Barbara Boudewijnse heeft zojuist in het stadhuis van Naarden Vesting de tentoonstelling Kompas op Groen geopend. Jente van Raalte en Jamie Neuvel assisteerden haar. Jente kroop in de huid van Sola en Jamie kwam als Sep ten tonele. Sep en Sola zijn de twee hoofdpersonages van de tentoonstelling en het onderwijsprogramma.

De tentoonstelling bestaat uit acht kleurrijke panelen en gaat over de energievoorziening en energietransitie in Gooi en Vechtstreek van vroeger tot nu. Volwassenen volgen de bovenste helft van de expositie met (historische)foto’s, tips, informatie en verhalen van inwoners en kinderen de onderste helft aan de hand van een verhaal waar Sola en Sep de hoofdrol spelen.

(Tekst loopt verder onder illustratie)


Illustratie: Priscilla de Boer

Circa 40.000 woningen in de Gooi en Vechtstreek moeten in 2030 aardgasvrij zijn. Vanaf 2050 geldt dit voor alle 120.000 woningen in de deze regio. Maar waarom moet dat, waar te beginnen, wie kan helpen? Het Kompas op Groen is een expositie over de energietransitie om stapsgewijs van het aardgas af te gaan. Daarbij wordt ingespeeld op het verlangen naar een schone, groene leefomgeving. Het doel is een impuls te geven aan de overstap naar duurzaam wonen in de regio Gooi en Vechtstreek. “Dat doen we door jong en oud bij het thema te betrekken”, zegt een woordvoerster van de gemeente Gooise Meren.

Voor jong en oud
Energie is voor kinderen (doelgroep groep 5 tot 7) vaak een abstract begrip. De tentoonstelling vormt ook een concrete basis voor onder andere lesprogramma’s in het basis- en voortgezet onderwijs. “De tentoonstelling heeft een vrolijke uitstraling. De verhaallijn gaat terug in de tijd en laat onder meer nostalgische beelden en onderwerpen zien die ouders en grootouders doen terugdenken aan hun jeugd. Voor alle leeftijden is er genoeg te zien en te beleven. Iedereen zal zich herkennen in de tentoonstelling en geïnspireerd worden om met het thema Duurzaam Wonen aan de slag te gaan.”

Lekker praktisch
Daarnaast is er ook ruimte voor allerlei praktische informatie en tips. Als het over energietransitie gaat, wordt het al snel een abstract en technisch verhaal. Door de aansprekende vormgeving, blijft de informatie beter hangen. Duidelijk wordt hoe de verschillende, onafhankelijke energiecoöperaties in Gooi en Vechtstreek bewoners kunnen ondersteunen. Energiecoaches van Wattnu bieden objectieve, heldere informatie en praktische hulp aan inwoners/bezoekers. Ook is de tentoonstelling geschikt voor klimaatgesprekken en voorlichtingsavonden.

Aspecten die aan bod komen zijn: Bewustwording: Hoe is het zover gekomen, waar staan we nu?, Besparing: Tips en handvaten om direct energie te besparen, Opwekking: Innovatieve technieken en oplossingen voor de nabije toekomst. Hierbij wordt ook ingegaan op kosten, besparingen, subsidie en financieringsmogelijkheden.

Openingstijden publiek
De expositie in het stadhuis van Naarden is vrij toegankelijk op zaterdag 10 en 17 oktober en zondag 11 en 18 oktober van 11.00 tot 17.00 uur. Op doordeweekse dagen tot 21 oktober op afspraak door contact op te nemen via e-mail: wilbert@vanwaes.com. Vanaf 23 oktober is de tentoonstelling te bezichtigen in De Broedplaats Gooise Meren (De Ruijterlaan 24a/Piet Heinlaan in Bussum). Aansluitend reist de expositie langs verschillende openbare locaties en bibliotheken in de regio Gooi en Vechtstreek. Op alle locaties worden uiteraard de op dat moment geldende coronamaatregelen genomen.

Zie ook www.energieverbonden.nl/energie-educatie.
                                                         

Uit de krant