Eén van de schilderijen van Pieter Gerardus van Os.
Eén van de schilderijen van Pieter Gerardus van Os. Foto: Vestingmuseum Naarden

Foto-expositie ‘Beleg van Naarden 1814’ in Het Nederlands Vestingmuseum

Cultureel

NAARDEN - In Het Nederlands Vestingmuseum is vanaf 2 oktober een tentoonstelling te zien over het Beleg van Naarden in 1814 naar prenten en schilderijen van Pieter Gerardus van Os. Het is het enige bestaande beeldverslag van de belegering van Naarden in de periode dat Nederland zich losmaakte van Napoleon.

Pieter Gerardus van Os (1776-1839) was net als zijn vader, Jan van Os, een kunstschilder. Toen er eind 1813 een einde kwam aan de napoleontische overheersing, besloot Van Os een bijdrage te leveren aan de bevrijding van zijn land. In december sloot hij zich aan bij de vrijwillige Landstorm die bestond uit gewapende boeren en burgers. Als kapitein van een plaatselijke eenheid maakte hij het maandenlange Beleg van Naarden mee. Gewapend met zijn schetsboek legde hij de militaire activiteiten rond Naarden vast in een beeldverslag. Hierin zijn de sfeer en het verloop van het Beleg van Naarden op indrukwekkende wijze weergegeven.

Hoge resolutie

Het Nederlands Vestingmuseum is gevestigd op bastion Turfpoort in Naarden-Vesting. Het museum beschikt hier over vier kazematten die dienen als expositieruimten. De klimatologische omstandigheden in deze van oorsprong militaire gebouwen zijn echter niet geschikt om deze kwetsbare schilderijen uit de collectie van het Rijksmuseum tentoon te stellen. De werken van Pieter Gerardus van Os zijn daarom gefotografeerd in hoge resolutie en afgedrukt in museale kwaliteit op aquarelpapier en canvas. Hierdoor kan de complete serie voor het eerst in Naarden-Vesting getoond worden. Tussen de stukken zitten ook museale objecten uit de Napoleontische Tijd, zoals persoonlijke eigendommen van Generaal Cornelis Baron Krayenhoff (1758-1840), die het bevel voerde tijdens het Beleg van Naarden in 1814.

Het Nederlands Vestingmuseum aan de Westwalstraat 6 is open van dinsdag tot en met zondag. De richtlijnen voor 1,5 meter afstand en hygiëne zijn van toepassing bij een bezoek aan het museum. Info: 035-6945459

 

Uit de krant