Afbeelding
Foto: Vranz van Maaren

Mogelijk extra coronasteun voor cultuur, welzijn en sport

Algemeen

GOOISE MEREN -  Flinke plannen voor een extra steunfonds vanuit het college van burgemeester en wethouders van Gooise Meren. Het college ziet noodzaak om de maatschappelijke infrastructuur, waaronder culturele instellingen, sport en welzijn vallen, overeind te houden en de ergste nood te lenigen. In een raadsvoorstel legt het college deze plannen voor aan de gemeenteraad.

De landelijke maatregelen rondom corona hebben de betreffende sectoren zwaar getroffen, vooral instellingen die afhankelijk zijn van publieksinkomsten. Hoewel musea en podia mondjesmaat weer hun deuren mogen openen voor kleine groepen bezoekers is het lastig om voldoende inkomsten te genereren. “Afgelopen maanden hebben we veel weerbaarheid, flexibiliteit, zelfredzaamheid en creativiteit gezien bij de verschillende instellingen in de gemeente”, zegt wethouder Geert-Jan Hendriks. Toch zijn er instellingen die kwetsbaar zijn; 15 tot 25 organisaties hebben ondertussen al bij de gemeente aangeklopt voor hulp. Het college wil ondersteunen waar dat noodzakelijk is en één miljoen euro daarvoor beschikbaar stellen. Dat geld moet op een transparante, eerlijke manier verdeeld worden middels het Afwegingskader Steunmaatregelen Corona.

Bij het beoordelen van de aanvragen voor extra financiële steun is, zoals omschreven in het Afwegingskader, de grootte van de instelling niet doorslaggevend, maar juist het maatschappelijk belang. “Kleine initiatieven horen daar ook bij”, aldus wethouder Alexander Luijten. “Er is een enorme diversiteit en we willen niet dat er waardevolle instellingen omvallen, want dan ben je ze kwijt. Het doel is om het brede aanbod van verenigingen en instellingen te behouden.” Tevens mogen instellingen, die op dit moment geen subsidie van de gemeente ontvangen ook een aanvraag indienen, in tegenstelling tot andere steunregelingen. Het college schat in dat één miljoen euro op dit moment voldoende is voor die steun, al is de impact van de coronacrisis lastig in te schatten doordat omstandigheden snel kunnen wijzigen.

Naast het lokale steunpakket vanuit de gemeente, wil provincie Noord-Holland financiële steun bieden aan belangrijke regionale instanties die acute geldproblemen hebben als gevolg van de coronamaatregelen. In Gooise Meren komen vier instellingen in aanmerking: de Grote Kerk Naarden, Forteiland Pampus, Spant! Bussum en Het Vestingmuseum. In totaal is er afgerond 850.000 euro subsidie berekend vanuit het Provinciaal Noodfonds Cultuur. Het grootste gedeelte van het geld komt van de provincie Noord-Holland en een derde is co-financiering vanuit de gemeente, wat een bindende voorwaarde is voor het ontvangen van de steun vanuit de provincie. Of de vier instellingen het geld ook daadwerkelijk krijgen, wordt rond november bekend, als de Gedeputeerde Staten een besluit hebben genomen.

Kwijtschelding huur sportclubs

Voor sportorganisaties vormt de huur van accommodaties vaak de grootste kostenpost in hun exploitatie. De gemeente Gooise Meren wil gebruik maken van de nieuwe, landelijke regeling waarbij de huur voor sportaccommodaties tussen 1 maart 2020 en 1 juni 2020 wordt kwijtgescholden en gecompenseerd door het Rijk. De deuren van sportclubs en -verenigingen moesten in die periode verplicht gesloten blijven als gevolg van het coronavirus. Sportorganisaties kunnen zich voor deze regeling aanmelden tussen 15 september en 15 oktober 2020.

Winterterrassen

De afgelopen maanden mocht de horeca in Gooise Meren de terrassen tijdelijk verruimen. Veertig ondernemers hebben voor de zomer een aanvraag ingediend, waarvan slechts één aanvraag niet werd gehonoreerd. De uitwerking van de tijdelijke terrasverruimingen is positief ontvangen, zowel de gemeentelijke procedure als hoe de verruiming in de praktijk verliep. Het college denkt op dit moment nog na of deze verruiming ook in de winterperiode doorgezet kan worden, door het mogelijk maken van de ‘winterterrassen’. Wethouder Luijten: “Je wilt ondernemers alle ruimte bieden die je redelijkerwijs kunt bieden. Omdat mensen nog moeite hebben om met een gezelschap horeca binnen te gaan, is het misschien een optie om winterterrassen mogelijk te maken. Het college kijkt daar heel positief naar en we gaan op korte termijn een besluit nemen of dat mogelijk is.”

Op 23 september wordt het raadsvoorstel over het lokale steunpakket in de gemeenteraad besproken.

Uit de krant