Afbeelding
Foto: PR

Elke 4 minuten belandt een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp na een valongeval

Zorg

BUSSUM - Op initiatief van VeiligheidNL vindt van 28 september tot en met 4 oktober de landelijke Valpreventieweek plaats. Marjolein Kuijt is hoofddocent bij VeiligheidNL en werkzaam als fysiotherapeut op het gebied van valpreventie bij senioren in Bussum en Naarden.

In de eerste week van oktober komt VeiligheidNL met de cijfers van het voorgaande jaar. Deze nieuwe cijfers laten zien dat het aantal valongevallen wederom is gestegen. De medische kosten zijn voor het eerst de één miljard euro overstegen. Veel ouderen zijn door COVID-19 nog minder mobiel en dat maakt de kans op een val groter. Beweegactiviteiten en valpreventietrainingen gaan momenteel niet of in beperkte mate door. Daarbij kan er sprake zijn van tijdelijke onderbehandeling van ziektes en aandoeningen die een valrisico veroorzaken.

Valangst

Thema van de Valpreventieweek is ‘het vroegtijdig signaleren van een eventueel valrisico’. Een belangrijke stap om valongevallen te voorkomen is om ouderen met een verhoogd valrisico vroegtijdig op te sporen. Marjolein Kuijt: “Meestal worden ouderen pas naar mij verwezen als ze al gevallen zijn. Dat is jammer, want vaak zie je bij deze mensen dat er behalve lichamelijk letsel er ook vaak sprake is van valangst. Valangst kan ervoor zorgen dat mensen minder gaan bewegen en daardoor fysiek nog meer achteruitgaan en/of activiteiten gaan vermijden waardoor ze minder sociale contacten hebben en zich eenzaam gaan voelen. Door alle risicofactoren (13) te analyseren en daar een verslag met conclusie en advies van te maken, wordt getracht de oudere een aanpak op maat te bieden. Vaak is dit een beweegprogramma gecombineerd met bijvoorbeeld simpele woningaanpassingen, medicatiecheck, controle opticien, en adviezen met betrekking tot voeding, duizeligheid, schoenen enzovoorts. Het verslag van de valanalyse gaat naar de huisarts, die de oudere, indien nodig, verwijst naar andere disciplines.”

Loophulpmiddel

Hoe herken je een verhoogd valrisico? Twee simpele vragen kunnen al duidelijkheid brengen. 1.Bent u de afgelopen maanden gevallen? en 2. Heeft u moeite met bewegen, lopen of balans houden? ”Als u een loophulpmiddel gebruikt, is er eigenlijk in lichte of meerdere mate sprake van een verhoogd valrisico. U loopt tenslotte niet voor niets met een loophulpmiddel zodat u zekerder op pad kunt en beter uw evenwicht kunt bewaren”, zegt Kuijt. “Wacht niet te lang met hulp vragen want een valongeval heeft vaak nare gevolgen. Behalve letsel kan het uw mate van zelfstandigheid nadelig beïnvloeden, kan thuis blijven wonen moeizamer gaan en kan het de kwaliteit van leven nadelig beïnvloeden. De meeste valincidenten zijn te voorkomen dus informeer waar u terecht kunt en laat u informeren wat u er vooral zelf aan kunt doen om een eventueel valrisico te verlagen.”

Info: VeiligheidNL

Uit de krant